Na severe sneží. Sneženie dorazí večer aj na západné Slovensko

Peter Minárik

Naše územie sa v týchto chvíľach nachádza v chladnejšom a vlhšom vzduchu v ktorom sa tvoria snehové prehánky, ktoré na severe vytvárajú snehovú pokrývku. Sneženie však večer čaká aj západ územia.

Východné Slovensko sa aj dnes spamätáva z následkov včerajšej kalamity, ktorá priniesla do niektorých regiónov východného Slovenska aj 25 cm snehu. Po kalamite sú aj dnes tisícky domácností bez dodávok elektrickej energie.

Zatiaľ čo na východe už nesneží, tak sneženia sa dnes dočkalo severné Slovensko. Sneženie sa totiž vyskytuje v chladnejšom a vlhšom vzduchu. V tomto vzduchu sa tvoria početné snehové prehánky, ktoré ovplyvňujú počasie na severe nášho územia.

Vplyvom sneženia je niekoľko ciest na severe pod snehom. Na úseku D3 Svrčinovec - Skalité a R3 Trstená - Tvrdošín sa na vozovke nachádza čerstvý až kašovitý sneh hr. 1 cm.

Zasnežené sú aj horské priechody Podspády, Dobšiná, Vernár, Chorepa, Vrchslatina, Huty, Súľová, Grajnár, Štós, Makov, Javorník, Fačkov, Čertovica a Príslop.

Na severe Slovenska by snehové zrážky mali ustať v priebehu večerných hodín, no v tom čase nad naše územie dorazí ďalšia nádielka snehu, tentoraz od severozápadu.

V týchto chvíľach sa nad Českom, Nemeckom a severným Rakúskom vyskytuje pomerne intenzívne sneženie. Na juhu Česka je v niektorých oblastiach vyhlásený kalamitný stav a toto sneženie večer dorazí aj ku nám.

Sneženie však rozhodne nebude také výrazné ako v Rakúsku, či v Nemecku. Zrážkové pole, ktoré totiž do Česka prináša výdatné sneženie sa bude rozpadať.

Sneženie zasiahne výlučne západné Slovensko a prinesie skôr len symbolický poprašok. O niečo viac snehu môže napadnúť na Záhorí v oblasti Malých Karpát, kde sa prejaví náveterný efekt. Tu môže napadnúť do 3 cm. Nad naše územie by malo sneženie postúpiť. Aktuálnu polohu zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd