Na Sibíri namerali najnižšiu teplotu za uplynulých 20 rokov. Teplota klesla na -62 °C

Dominik Cenkner

Ruská reklama spred pár týždňov zobrazovala Európu v mrazivom zovretí. Nakoniec sa stal presný opak. Silné mrazy prepisujúce rekordy trápia Rusko. Podľa meteorológov má navyše mimoriadne chladné počasie pokračovať aj v ďalších dňoch.

Od začiatku roka zachvátila Rusko od Jakutska na Sibíri až po Moskvu krutá zima. Môže za to rozloženie tlakových útvarov.

Medzi sibírskou tlakovou výšou a tlakovou nížou nad severným Kazachstanom prúdi do oblasti z Arktídy veľmi chladný vzduch. Vlna veľmi mrazivého vzduchu sa v európskej časti Ruska zastavila a preto v našej časti kontinentu stále panujú poveternostné podmienky pripomínajúce jeseň či dokonca jar.

Utorkové teploty pod -60 °C

Na Sibíri v Jakutsku v utorok 10. januára teplota na stanici Zhilinda klesla na -62,1 °C. Ide o osadu s niekoľkými stovkami obyvateľov, kde sa pravidelne vykonávajú merania na profesionálnej meteorologickej stanici.

Stanica tu bola založená v roku 1932 a pravidelné záznamy sú k dispozícii od roku 1942. Včerajšia tam nameraná hodnota je jedna z najnižších. O 0,1 °C dokonca prekročila najnižšiu teplotu zaznamenanú na tejto stanici v januári.

Teploty pod -60 °C nie sú na Sibíri príliš časté. Utorkových -62,1 °C je celkovo najnižšia teplota zaznamenaná na Sibíri od roku 2002.

zdroj: twitter.com/@ThierryGooseBC
zdroj: twitter.com/@ThierryGooseBC

Dve blízke stanice tiež hlásili teploty okolo -60 °C. Na mnohých iných miestach Sibíri sa teploty v týchto dňoch pohybujú okolo -50 °C. To je až o 20 °C menej, ako je pre január bežné.

Táto výnimočná vlna mrazov sa v najbližších dňoch presunie na ďalej na juh až juhovýchod Ázie. Zahrnie Čínu, Severnú Kóreu, Južnú Kóreu a Japonsko.

Práve v poslednej menovanej krajine sa od soboty 14. januára začne jedno z najchladnejších období vôbec s desiatimi polárnymi dňami a teplotami, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou budú prepisovať rekordy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd