Na Sibíri sa mimoriadne otepľuje. Odborníci dvíhajú varovný prst!

Sibír Veronika Salayová

V Rusku, hlavne na Sibíri, v máji zaznamenali mimoriadne vysoké teploty. Odborníci varujú pred týmto výrazným oteplením. 

Na Sibíri v oblasti Novosibirsk prekročili teploty v posledných dňoch hranicu +30 °C. Nadpriemerné teploty však nie sú iba v máji, ale teploty sa vymykajú normálu už niekoľko mesiacov.

Od januára dosahujú teploty na Sibíri nadpriemerné hodnoty. Podľa Roberta Rohdeho, člena mimovládnej organizácie Berkeley Earth, ktorý sa zaoberá analýzou zmeny klímy, priemerná anomália teplôt od dlhodobého priemeru v Rusku od januára do apríla 2020 dosiahla takmer 6 °C.

Jakub Rybicki, cestovatel, ktorý precestoval celý Sibír, pozorne sledoval teplotné zmeny. „Je zrejmé, že teplota stúpa. Napríklad tento rok je o 5 °C teplejšie ako priemer,“ dodal.

Výrazné oteplenie potvrdzujú aj vedci z Národnej oceánskej a meteorologickej služby (NOAA). Mapa uvedená nižšie ukazuje mieru globálnych zmien teploty v apríli.

Odchýlka priemernej teploty pôdy a oceánu v apríli 2020 od normy z rokov 1981 - 2011. Zdroj: NOAA
Odchýlka priemernej teploty pôdy a oceánu v apríli 2020 od normy z rokov 1981 - 2011. Zdroj: NOAA

Profesor Szymon Malinowski, fyzik atmosféry z Varšavskej univerzity, uviedol, že ide o veľký problém. Permafrost sa začal na Sibíri topiť, čo podľa jeho slov môže prispieť k výraznému zhoršeniu emisií skleníkových plynov, ktoré vedie ku globálnemu otepľovaniu.

Profesor uviedol, že ide o progresívnu klimatickú katastrofu. Teplota sa mení, hladiny morí a oceánov stúpajú a ľadovce sa topia. Jeden z ľadovcom sa za posledných 21 rokov zmenšil o 600 metrov, ako uviedol Malinowski.

Profesor Bogdan Chojnicki, klimatológ na Poznanskej univerzite, povedal, že nejde o lineárne, postupné zmeny, ale o veľmi dynamické zmeny, ktoré sa zrýchľujú a naberajú na obrátkach. Prudké otepľovanie na Sibíri je podľa neho toho jasným dôkazom. 

Profesor Malinowski si myslí, že sú to signály, ktoré by sa nemali podceňovať. „Toto je posledná výzva, aby vlády znížili emisie skleníkových plynov. Neuvedomujeme si, ako zmena klímy zašla ďaleko,“ povedal. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd