Na Sicíliu udrelo až 7 tornád. Nepriaznivé počasie vyčíňa

Peter Minárik

Oblasť Stredozemného mora počas dnešného dňa sužuje veľmi nepriaznivé počasie. Intenzívne búrky prinášajú prívalové dažde a tornáda. 

Už niekoľko dní panuje v oblasti Stredozemného mora veľmi nepriaznivé počasie, čo je však na druhej strane v tomto období pre túto oblasť typické. V jesennom období sa tvoria a prehlbujú početné tlakové níže, ktoré prinášajú nepriaznivé počasie.

Tie opäť už niekoľko dní majú vplyv na charakter počasia v celej oblasti Stredozemného mora, kde sa tvoria búrky, ktoré prinášajú prívalové zrážky a dokonca aj tornáda.

Výdatné zrážky a silné búrky

V širšej oblasti Stredozemného mora sa tvoria v uplynulých dňoch početné búrky, ktoré spôsobujú mnoho problémov. Tornáda sa v uplynulých dvoch dňoch vyskytli napríklad v Toskánsku, na Azúrovom pobreží a ďalšie tornáda zaevidovali na Sicílii.

Okrem tornád však búrky prinášajú aj prívalové zrážky. Včera napríklad na Korzike spadlo až 171 mm zrážok, čo vyvolalo prívalové povodne. Na Sardínii zasa zaznamenali počas nedele v priebehu niekoľkých hodín až 100 mm zrážok, čo si vyžiadalo smrť dvoch ľudí.

Ani počas dnešného dňa Stredozemné more neobchádza nepriaznivé počasie. Najnepriaznivejšie počasie sužuje Sicíliu, kde sa dnes vyskytlo už niekoľko tornád.

Na Sicílii k večeru zaevidovali 7 tornád

Od dnešného rána sa na Sicílii vyskytuje nepriaznivé a búrlivé počasie, ktoré prinieslo celkovo k 20:00 už 7 potvrdených tornád. Väčšina tornád sa vyskytla na pobreží a ide o tzv. watersput, čiže vodnú smršť. Niektoré z tornád sa však dostali aj nad pevninu.

Sicílske úrady zatiaľ napriek nebezpečnej situácii nehlásia žiadne obete na životoch a ani zranených ľudí. Evidované sú len materiálne škody na budovách.

Nepriaznivé počasie by v oblasti centrálneho Stredozemia malo pokračovať aj v nasledujúcich hodinách. Detekcia bleskov tu za 24 hodín zaevidovala už cez 160 000 bleskov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd