Na Silvestra nás čaká silná inverzia. Ohňostroje môžu zhoršiť kvalitu ovzdušia

Veronika Salayová

Čaká nás posledný deň v roku, ktorý sa ponesie v oslavnom duchu. Už vieme, že na Silvestra nám veľká zima nebude, a k teplému decembrovému počasiu sa v posledný deň v roku pridá aj silná inverzia. Ako sa to prejaví na teplotách a kvalite ovzdušia?

Čaká nás mimoriadny prelom rokov 2022/2023, čo sa počasia týka. Teploty sa na Silvestra a na Nový rok vyšplhajú k takým vysokým hodnotám, že budú atakovať doterajšie teplotné rekordy, a je veľmi pravdepodobné, že mnohé budú aj prekonané. 

Do vyšších zemepisných šírok sa nad našu oblasť postupne dostane mimoriadne až extrémne teplá vzduchová hmota, ktorá vyšvihne teploty výrazne nahor. Oteplenie pocítime už na Silvestra a potrvá aj do Nového roka. 

Nad Slovenskom však bude prevládať vplyv tlakovej výše s inverzným charakterom počasia, čo znamená, že vo vyšších zemepisných šírkach nad 1 500 metrov bude teplejšie ako v nižších. 

Inverzná vrstva v nedeľu o 00.00 hod. Zdroj: iMeteo
Inverzná vrstva v nedeľu o 00.00 hod. Zdroj: iMeteo

Najteplejšie tak bude najmä na horách, kde teploty vystúpia vysoko nad priemer. Na Silvestra vystúpia teploty na našom území na +5 v nižších polohách a až na +12 °C vo vyššie položených lokalitách. Denné rekordy maximálnej dennej teploty budú s vysokou pravdepodobnosťou prekonané už na Silvestra.

Na Nový rok však bude ešte o niečo teplejšie a teploty by na juhozápade mohli vystúpiť až k hranici +15 °C, rovnako aj na Orave alebo Spiši vďaka fénovému efektu. Na horách sa očakáva výrazne teplé počasie. S vysokou pravdepodobnosťou budú vyrovnané alebo prekonané rekordy najvyššej teploty za celý január v histórii meraní, uvádza aj SHMÚ. 

Inverzná vrstva v nedeľu o 7.00 hod. Zdroj: iMeteo
Inverzná vrstva v nedeľu o 7.00 hod. Zdroj: iMeteo

Pozor na silnú hmlu

Na druhej strane sa budú tvoriť hmly s dohľadnosťou 50 až 200 m, a to na celom území Slovenska. Na Silvestra treba počítať s rannou a večernou hmlou na celom našom území a aj počas silvestrovskej noci sa bude vyskytovať hmla s výnimkou juhozápadu a krajného východu. 

Navyše pri inverzii je slabý rozptyl, čo môže mať za následok, že novoročné ohňostroje môžu výrazne zhoršiť kvalitu ovzdušia.

Na Slovensku už teraz platí varovanie pred znečisteným ovzduším, a to v Jelšave, kde platí smogová situácia, a v okrese Levice a Žarnovica, kde došlo k prekročeniu informačného prahu pre znečisťujúcu látku PM10. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd