Na Slnku došlo k veľkej erupcii. Polárnu žiaru bude možné vidieť aj zo Slovenska. Kedy?

Peter Minárik

Na Slnku došlo k silnejšej erupcii. K udalosti došlo ešte vo štvrtok vo večerných hodinách, pričom geomagnetická búrka zasiahne našu planétu počas nadchádzajúceho víkendu. To prinesie aj polárnu žiaru, ktorú bude možné pozorovať aj na Slovensku.

Slnko je čoraz aktívnejšie a na jeho povrchu dochádza k niekoľkým slnečným erupciám, ktoré sa stupňujú. Slnko je totiž vo svojom 11-ročnom cykle a počet erupcií sa bude zvyšovať až do roku 2025, kedy udalosť vyvrcholí.

To však vedie k niekoľkým geomagnetickým búrkam, ktoré tieto slnečné erupcie spôsobujú. K jednej silnej erupcii došlo počas štvrtka a bude mať vplyv na našu planétu počas nadchádzajúceho víkendu.

Čaká nás geomagnetická búrka

Na Slnku došlo vo štvrtok o 17:35 nášho času k slnečnej erupcii veľkosti X1. Ide o pomerne silnú erupciu, pričom podobne silná erupcia bola naposledy pozorovaná v júli. Slnečné erupcie sú označované vzostupne, pričom najväčšie sú označené ako ,,X-class,, a najmenšie sú triedy A. Erupcia, ku ktorej došlo je čo sa týka sily druhá v tomto roku, avšak prvá za najmenej 4 roky, ktorá smeruje k Zemi.

Slnečné erupcie spôsobujú na Zemi dve vlny porúch. Pri prvej sa rádiové vlny pohybujú rýchlosťou svetla a na našu planétu sa dostanú po erupcii na Slnku zhruba do 7-8 minút. K tejto udalosti už došlo. Sila rušenia rádiového signálu dosiahla stupeň R3 a postihla predovšetkým Južnú Ameriku, kde v tom čase zapadalo Slnko.

Ďalšia porucha s nabitými časticami prichádza na našu planétu v druhej vlne zhruba 2 až 3 dni po erupcii na Slnku a podľa aktuálnych prepočtov by ku geomagnetickej búrke malo dôjsť počas soboty.

Polárna žiara bude viditeľná z Európy

Geomagnetická búrka, ktorá zasiahne Zem počas víkendu môže spôsobiť problémy predovšetkým vo vesmíre a problémy môžu mať satelity. Na Zemi môže dôjsť k výpadkom elektrickej energie.

Čo je však najzaujímavejšie je to, že geomagnetická búrka spôsobuje aj úžasnú polárnu žiaru. Aktuálna erupcia na Slnku bola taká výrazná, že polárnu žiaru bude možné pozorovať aj nad strednou Európou.

Intenzitu označuje tzv. Kp index, ktorý sa bude od sobotňajšieho poludnia zvyšovať. Aktuálne sa očakáva že Kp index dosiahne maximálnu intenzitu Kp7. Polárna žiara by mala byť viditeľná z celej Škandinávie, z Britských ostrovov, z Pobaltia, či zo severnej polovice strednej Európy.

Aj Slovensko čaká polárna žiara

Na Slovensku bude možné pozorovať polárnu žiaru taktiež. Pozorovateľná môže byť už v sobotu večer a v noci zo soboty na nedeľu. Dopomôže k tomu aj počasie. Čaká nás jasná obloha.

Pre bežného pozorovateľa však môže byť pozorovanie polárnej žiary náročné. Treba sa vyhnúť mestám a obciam, ktoré sú zasiahnuté svetelným smogom.

Najvyššia pravdepodobnosť pozorovania polárnej žiary bude zo severu Slovenska a predovšetkým na horách v oblasti Malej a Veľkej Fatry a Vysokých, či Nízkych Tatier. Ak ste teda fanúšikom turistiky a krásneho výhľadu, tak sa môžete tento víkend vydať aj za sledovaním polárnej žiary.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd