Na Slnku rastie nová škrvna. Erupcia môže ovplyvniť aj nás

Veronika Sádovská

Na Slnku rastie škvrna, ktorá môže pri erupcii dosiahnuť aj Zem. Spôsobiť môže aj výpadky elektriny.

Slnečná škvrna klasifikovaná ako AR2887 (zvýraznená na obrázku) sa otáča smerom k Zemi. Pri silnejšej erupcii môže zasiahnuť aj Zemskú atmosféru.

Začiatkom týždňa teda môžeme čeliť následkom vysokej aktivity tejto oblasti. Najľahšie dôsledky môžu byť v podobe krásnej polárnej žiary, ktorú budú môcť pozorovať v polárnych oblastiach, poprípade aj trochu nižšie v okolí obratníka. 

Pri najhoršej možnej predpovedi, môžu erupcie z tejto škvrny spôsobiť výpadky elektrickej energie či satelitného systému. 

Slnečné škvrny sú tmavšie a chladnejšie oblasti tejto hviezdy, ktoré sa spravidla vyskytujú v oblastiach intenzívnej magnetickej aktivity. Ak sa táto nahromadená energia uvoľní, nastane slnečná erupcia. 

Podľa centra NOAA bola slnečná aktivita za posledné dni veľmi nízka. Avšak práve región 2887 vyprodukoval niekoľko výbuchov triedy B. Najslabšie erupcie sú triedy A a potom nasleduje práve trieda B, pri ktorej je uvoľnená energia až desaťnásobne vyššia ako pri triede A.

Za posledné dni sa slnečná škvrna zdvojnásobila a táto oblasť sa zdá byť aj zložitejšia. To môže znamenať, že pri výbuchu by mohla vyvrhnúť aj časť koronálnej hmoty, ktorá by mohla zasiahnuť Zem.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd