Na Slovensko dnes mieri víchrica. Na severe začne aj snežiť

Peter Minárik

Počas dnešného dňa čaká naše územie výrazné zhoršenie počasia. V priebehu dňa sa totiž rozfúka veľmi silný vietor a okrem toho studený front prinesie aj zrážky. Tie budú na severe vo forme snehu.

Dnes si treba dať pozor. Počasie totiž bude nebezpečné, ba v niektorých oblastiach nášho územia doslova extrémne a môže páchať aj škody, či ohrozovať zdravie.

Počasie totiž začne ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie zrážky, no okrem toho v našej oblasti zosilnie tlakový gradient, ktorý sa postará o veľmi silný vietor, ktorý môže dosahovať nárazy až o sile orkánu.

Okrem silného vetra nás však počas dnešného dňa čakajú aj zrážky, ktoré by mali byť na severe Slovenska prevažne vo forme snehu.

Pozor na víchricu

Najnebezpečnejším sprievodným javom dnešného dňa bude veľmi silný vietor, ktorý bude na horách až extrémny. Počasie totiž ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa rozkladá nad západnou Európou a tlak v strede tejto tlakovej výše dosahuje až viac ako 1035 hPa. Súčasne sa nad západným Ruskom bude nachádzať stred tlakovej níže s tlakom pod 980 hPa.

Naše územie sa tak bude nachádzať medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi. Ocitneme sa v silnom tlakovom gradiente, ktorý sa bude prejavovať veľmi silným severným až severozápadným vetrom.

Vietor začne na Slovensku silnieť v priebehu dnešného dopoludnia, pričom najsilnejšie poryvy vetra sa očakávajú v druhej polovici dnešného popoludnia a vo večerných hodinách.

Nárazový vietor sa očakáva na celom našom území, pričom najnebezpečnejší vietor bude fúkať na západnom Slovensku a na horách.

Na západnom Slovensku by nárazy vetra mali dosahovať rýchlosť víchrice a to aj okolo 30 m/s. Na hrebeňoch Tatier bude vietor prekračovať v nárazoch až rýchlosť orkánu. Fúkať by tu mohlo až okolo 50 m/s.

Očakáva sa, že silný vietor bude páchať škody predovšetkým na západnom Slovensku. Na horách predstavuje ohrozenie predovšetkým pre turistiku a horolezectvo. Ten najsilnejší vietor sa totiž očakáva nad pásmom lesa.

Kombinácia so snežením vytvorí fujavicu

Počas dnešného dňa začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie na naše územie aj zrážky. Tie by mali byť v severných oblastiach nášho územia snehové.

Napadnúť by mohlo okolo 5 cm snehu, ojedinele aj viac. Problém však bude spôsobovať silný vietor, ktorý môže vytvárať snehové jazyky, ojedinele aj záveje. Na cestách severného Slovenska tak dnes zavládnu veľmi zimné podmienky.

Počasie v priebehu dnešného dňa bude na Slovensku veľmi nebezpečné a tak pokiaľ nemusíte, tak radšej nikam necestujte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd