Na Slovensko dopadol meteorit. Ak sa nájde, bude to vzácny kúsok

Veronika Sádovská

Slovensko sa môže zapísať to „meteoretických" dejín. Niekde v okolí Galanty pravdepodobne dopadol vzácny kúsok vesmírneho kameňa. Hľadajú ho pátrači až na troch miestach.

Na našom území došlo k nádhernej astronomickej udalosti. Dopadol meteorit, ktorý má veľkú hodnotu a aj význam. K udalosti došlo včera počas dňa.

Pád meteoritu pravdepodobne nikto nevidel, pretože sa to stalo počas dňa a kúsok nebol veľmi veľký. Bude pomenovaný po jeho nálezcovi.

Pátrači po meteorite sa sústreďujú na tri oblasti v blízkosti mesta Galanta. Tam pravdepodobne dopadol.

Podľa odborníkov sa môže nachádzať v oblasti obcí Abrahám, Pavlice alebo Pusté Úľany. Nájsť ho môže v podstate ktokoľvek, pretože mohol spadnúť niekomu do záhrady, na pole či hocikde v intraviláne či extraviláne obcí.

Ako ho spoznáte? Len podľa jeho čiernej farby a váhy. Tá by mala byť o niečo väčšia ako váha „obyčajného" kameňa podobnej veľkosti.

Ide o vzácny kúsok

Meteorit je vzácny aj kvôli tomu, že jeho dráhu zaznamenali dve observatória. Hurbanovské a moravské. 

V múzeách nájdeme asi 60 000 meteoritov, ale len asi zo 40 z nich poznáme ich dráhu, pretože bola zaznamenaná. Ak  sa tento kúsok podarí nájsť, bude to vzácnosť a zapíšeme sa do dejín.

Na Slovensku už jeden takýto meteorit máme. Ten spadol v roku 2010 na územie Košíc. Vybuchol vo výške 35 km a našlo sa z neho približne 200 úlomkov. 

Spozorovať meteority je ťažké aj pre vedcov. Niektoré síce spozorujú, keď začnú horieť v atmosfére, ale o iných nevedia, až kým nedopadnú na zemský povrch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd