Na Slovensko dorazí tropický vzduch. Bude až +17 °C

Na Slovensko dorazí tropický vzduch. Bude až +17 °C
Ľubomír Franko

Do našej oblasti mieri výrazné oteplenie. Teploty budú vysoko nad priemerom, oteplí sa aj o viac ako 10 °C. V utorok môže byť až + 17 °C. 

V týchto chvíľach sa v oblasti západnej Európy prehlbuje tlaková níž, ktorej brázda bude už začiatkom týždňa siahať až nad západné Stredomorie. Zároveň sa bude v oblasti Turecka a juhovýchodnej Európy udržiavať mohutná tlaková výš. Medzi týmito tlakovými útvarmi sa bude nad naše územie dostávať veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. 

Synoptická situácia v utorok, zdroj: CHMI
Synoptická situácia v utorok, zdroj: CHMI

Už zajtra dorazí teplý vzduch, oteplí sa až o 15 °C

Otepľovať sa začalo už počas včerajšieho dňa, kedy sa prúdenie zmenilo na južné až juhozápadné. Počas dnešného dňa k nám už prúdi teplejší vzduch. V Hurbanove namerali o 12:00 až +9,2 °C,  v oblasti Červeného Kláštora bolo v tom istom čase +8,3 °C. Teplo je aj na Orave, v Rabči bolo o 12:00 +7,2 °C. Východ je najchladnejší, s teplotami okolo +5 °C. 

Teplotná mapa o 12:00, zdroj: SHMÚ
Teplotná mapa o 12:00, zdroj: SHMÚ

Už zajtra sa k nám začne dostávať veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Teplota v hladine 850 hPa (cca 1500 metrov) stúpne do pondelka večera z terajších približne 0 °C až na +10 °C, v utorok dopoludnia to bude až +15 °C. 

Od utorku bude mimoriadne teplo, teploty dosiahnu až +17 °C

Teplý vzduch sa prejaví už zajtra, kedy denné maximá dosiahnu od +7 do +12 °C. Podstatne teplejšie však bude v utorok, kedy sa denné maximá vyšplhajú na +12 až +17 °C. 

Očakávané denné maximá v utorok
Očakávané denné maximá v utorok

Teploty zostanú vysoké aj počas ďalších dní. Minimálne do piatku budú teploty dennodenne atakovať hranicu +15 °C, cez víkend sa očakáva mierne ochladenie, no teploty budú stále vysoko nadpriemerné.

Týždeň od 14. do 20. decembra by mal podľa klimatickým modelov skončiť 7,5 °C nad dlhodobým priemerom. Týždeň potom by mal celkovo byť až o 8 °C teplejší, ako ako dlhodobý teplotný priemer z rokov 1999 až 2000.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd