Na Slovensko mieri búrkový komplex, ktorý hrozí silnými búrkami. Kde a kedy?

Peter Minárik

Štvrtok prinesie vyvrcholenie epizódy veľmi teplého počasia, ktoré nás sužovalo niekoľko dní. Po horúčavách však dorazia intenzívne búrky, ktoré môžu zasiahnuť severozápadné Slovensko a môžu byť aj veľmi výrazné.

Niekoľko dní je počasie v Európe veľmi podobné. Počasie nad Európou ovplyvňuje studený front, ktorý sa tu vlní. Na tomto vlniacom sa studenom fronte sa v našej oblasti tvoria búrky, ktoré prinášajú aj intenzívne prejavy. Tento studený front sa veľmi pomaly posúva smerom k východu a blíži sa tak k Slovensku.

Zároveň však pred týmto studeným frontom vrcholí do našej oblasti mimoriadne teplý vzduch, ktorý dvíha teploty až nad hranicu +30 °C. Séria teplého počasia však už vrcholí.

Teploty sa vyšplhajú až na +37 °C

V priebehu štvrtka nás čaká najteplejší deň tohto týždňa. Teploty sa na našom území dostanú na +30 až +35 °C, avšak v južných okresoch nášho územia bude ešte o čosi teplejšie. Teploty by sa mali vyšplhať až ku +37 °C.

Okrem toho, že bude vo štvrtok teplo, tak súčasne bude aj veľmi dusno, čo ešte viac znepríjemní pocitovú teplotu a v tomto prehriatom vzduchu sa začnú počas popoludnia tvoriť prvé búrky.

Prvé búrky v oblasti hôr

V labilnom prostredí sa začne počas popoludňajších hodin v horských oblastiach nášho územia vytvárať kopovitá oblačnosť z ktorej sa postupne sformujú prehánky, či búrky.

Búrky budú sústredené predovšetkým do severných oblastí nášho územia a viazané budú na orografiu. Prinášať budú lokálne prívalové zrážky, ktoré môžu priniesť desiatky milimetrov zrážok. V jadrách jednotlivých búrkových buniek sa však môžu vyskytovať aj krúpy. To hlavné však príde počas večerných hodín.

Na fronte sa vytvorí mohutný búrkový komplex

Všetko sa to začne diať na studenom fronte v oblasti Francúzska, Švajčiarska a Nemecka už vo štvrtok počas dňa. Parametre pre rozvoj búrok sú doslova extrémne. Hodnoty instability CAPE sa očakávajú od 2000 až do 3500 J/Kg, ktoré budú prekrývať vysoké hodnoty dynamiky ako strih vetra a helicita. To naznačuje silné prejavy búrok, ktoré hrozia hneď v niekoľkých štátoch strednej Európy.

Počítajte s tým, že do štvrtka 15:00 bude búrková činnosť sústredená predovšetkým do oblasti Francúzska, Nemecka a Švajčiarska. Po 15:00 sa prvé búrky očakávajú v Rakúsku a v Česku a všetko by to malo začať vrcholiť vo večerných hodinách.

Vo štvrtok večer sa sformuje výrazný búrkový komplex, ktorý sa bude tiahnuť od Francúzska, cez južné Nemecko, Rakúsko až nad Moravu. Búrky budú vo vlne postupovať od juhozápadu smerom k severovýchodu.

Búrky dorazia na Slovensko večer

Aktuálne výstupy numerických modelov očakávajú, že v podvečerných a večerných hodinách búrky okrajom zasiahnu aj severozápadné Slovensko a to predovšetkým Záhorie, Považie a Kysuce.

Predpoveď búrok na vlniacom sa studenom fronte je napriek pokročilým výpočtom a rozsiahlym technickým pokrokom stále pomerne neistá o čom sme sa presvedčili aj uplynulé dni, kedy modely nepredpovedali búrkový komplex a ten sa nakoniec prehnal väčšou časťou Slovenska.

Podobne by to mohlo byť aj teraz. Predpoveď búrkových komplexov je natoľko obtiažna, že je ťažké určiť ktoré oblasti silné búrky zasiahnu a ktoré nie a preto sa počas štvrtkového večera a noci pripravte na možný výskyt silnejších búrok na celom západnom a severozápadnom Slovensku.

Búrky budú na tomto komplexe sprevádzané predovšetkým prudkým nárazovým vetrom s rýchlosťou aj cez 100 km/h a budú sa objavovať aj prívalové zrážky a krúpy. Viac o situácii vo vašom okrese sledujte priebežne TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd