Na Slovensko mieri ďalšia vlna lejaku a búrok. Pozrite si, kde čakať najviac zrážok

Peter Minárik

Na Slovensko mieri ďalšia vlna výdatného dažďa a búrok, ktorá prinesie ďalšie významné zrážkové úhrny. Spadnúť by do utorkového rána mali desiatky milimetrov zrážok. Zrážky prinesú ako búrky, tak aj pole veľmi výdatného dažďa.

Vlna horúceho počasia na našom území končí. Ešte dnes môže byť teplo na východnom Slovensku, kde sa teploty môžu dostávať až k hranici +30 °C. Na západnom a strednom Slovensku už bude chladnejšie. Prvé zrážky už pribúdajú a ďalšie dorazia v nadchádzajúcich hodinách, pričom budú intenzívne.

Prvé výrazné zrážky už prišli

Počasie na Slovensku ovplyvňuje zvlnený studený front. Jeho pohyb sa nad našim územím zastavil a na ňom sa tvoria jednotlivé zrážkové vlny. Súčasne počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž, ktorej stred sa nachádza nad východným Maďarskom.

Okolo tejto tlakovej níže sa celé zrážkové pole obtáča. Od samotného stredu a presného rozloženia tlakovej níže závisí aj rozsah zrážok. To je napríklad dôvod, prečo počas uplynulej noci neprišli výdatné zrážky i keď sa to čakalo.

Stred tlakovej níže totiž ležal o čosi západnejšie a celé zrážkové pole sa zo západného Slovenska presunulo nad Česko a Rakúsko, kde zaznamenali výrazné zrážkové úhrny a ešte v týchto chvíľach tu prší.

Zrážky v určitej miere zasiahli aj Slovensko i keď neboli zatiaľ také výdatné. Najviac zrážok eviduje zrážkomerná stanica Kráľová pri Senci, kde spadlo celkovo 50 mm zrážok. Výdatne však napršalo aj na Orave a to okolo 40 mm. Ďalšie regióny Slovenska evidujú do 30 mm zrážok. Ďalšia vlna zrážok však nad naše územie práve v týchto chvíľach mieri a zotrvá na našom území až do utorkového rána.

Výdatný lejak čaká západné Slovensko

V týchto chvíľach sa vyskytujú zrážky predovšetkým na rozmedzí západného a stredného Slovenska, no výrazná vlna zrážok nás ešte len čaká. Tá sa práve v týchto chvíľach tvorí nad Maďarskom a zrážky prídu už počas popoludnia.

Na strednom a východnom Slovensku treba počas dnešného popoludnia počítať s početnými búrkami a s prehánkami, zatiaľ čo západné Slovensko čaká predovšetkým vlna výdatného dažďa.

Intenzívne pole zrážok sa nasunie nad západné Slovensko v noci z nedele na pondelok od juhovýchodu a zotrvá nad západným Slovenskom až do utorkového rána.

Numerické modely počítajú s tým, že na západnom Slovensku spadne ojedinele aj viac ako 100 mm zrážok a zrážky sa budú vyskytovať až do utorka. Mapku aktuálnych odhadovaných zrážkových úhrnov a toho, kde spadne najviac zrážok nájdete pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd