Na Slovensko mieri ďalšia vlna tropických horúčav. Kam sa až teploty dostanú?

Peter Minárik

Uplynulé dni priniesli na naše územie príjemné ochladenie. Ti zotrvá na našom území ešte počas tohto víkendu, no na začiatku týždňa sa začne opäť otepľovať a to výrazne.

Uplynulý týždeň v našej oblasti vyčíňali búrky, ktoré boli lokálne až veľmi výrazné. Tie prinášali prudké prívalové zrážky, krúpy a aj extrémne javy ako tornáda, či downburst.

V závere týždňa sa počasie upokojilo a stabilizovalo.  Aktuálne sa nachádzame v chladnejšom vzduchu, ale pokojné počasie nevydrží dlho. Už čoskoro nás čaká ďalšia vlna horúčav.

Dostane sa nad nás teplý vzduch

Nad východnou Európou sa postupne zvýrazňuje tlaková výš, ktorej výbežok sa postupne rozšíri cez východný Balkán až nad Rusko a práve po okraji tejto tlakovej výše bude do našej oblasti postupne prúdiť mimoriadne teplý vzduch.

V pondelok je ešte počasie relatívne neisté. Nad strednou Európou sa totiž bude nachádzať studený front, na ktorom sa budú tvoriť početné prehánky a búrky. Tie by však nemuseli zasiahnuť naše územie. Studený front by sa totiž podľa aktuálnych predpovedí mal rozpadnúť tesne pred Slovenskom.

Na vývoj v nasledujúcich dňoch to však vplyv mať nebude a teploty začnú postupne prudko stúpať.

V priebehu týždňa až cez +35 °C

Teploty pôjdu zásadnejšie nahor od utorka, kedy by už v najteplejších regiónoch Slovenska mali teploty atakovať hranicu +30 °C.

Najteplejším dňom by mal byť na našom území štvrtok, kedy sa tridsiatky očakávajú na mnohých miestach Slovenska a v najteplejších lokalitách pôjdu teploty až k hodnote okolo +37 °C.

Od štvrtka sa však treba pripraviť postupne na intenzívnejšie búrky, nakoľko nad našou oblasťou sa bude vlniť ďalší studený front, na ktorom by sa mali tvoriť jednotlivé búrkové vlny. Viac o vývoji počasia deň po dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd