Na Slovensko mieri ďalšie sneženie. Vianoce prinesú ochladenie a ďalšiu snehovú nádielku

Peter Minárik

Počas Vianoc sa na našom území opäť ochladí. Ďalší vpád studeného vzduchu sa už blíži a prinesie aj novú snehovú pokrývku, ktorá zasiahne aj nižšie polohy. Kde sa môžu tešiť na novú nádielku?

Štedrý deň máme pomaly za sebou. Tohtoročný Štedrý deň sa niesol v znamení výrazného oteplenia, ktoré zaskočilo predovšetkým západné Slovensko. Teplý vzduch sa však natláča aj nad ďalšie časti nášho územia.

Najvýraznejšie oteplenie počas dňa bolo zaznamenané v Bratislave, kde sa len v priebehu niekoľkých desiatok minút zvýšila teplota z +1 až na +11 °C. Počas popoludnia sa teploty medzi +5 až +10 °C pohybovali aj v ďalších častiach nášho územia.

Oteplenie prišlo aj pod Tatry. V Poprade sa napríklad teplota vyšplhala až na +4 °C. Na severe a východe sa však udržal chladnejší vzduch a teploty sa aktuálne pohybujú okolo nuly.

Za oteplením počas Štedrého dňa môže zatečenie teplejšieho vzduchu od západu, ktorý sa nachádzal predovšetkým nad Viedenskou panvou, kde sa teplota dostávala až na +13 °C.

Výraznejšie sa už na našom území otepľovať nebude. Už teraz sa totiž začína nad našu oblasť od severu natláčať nazad studený vzduch od severu. Nasledujúce hodiny sa tak opäť ochladí.

Teploty sa vrátia do zimných hodnôt

Studený vzduch sa nad naše územie začne počas noci natláčať od severu a postupne bude predovšetkým v severnej polovici územia teplota klesať. Do rána by sa malo ochladiť na severe natoľko, že sa tu opäť očakáva celodenný mráz.

Na zvyšku Slovenska bude na 1. sviatok vianočný od 0 do +5 °C, na západe až do +7 °C. Chladný vzduch sa nad celé Slovensko natlačí v noci na 2. sviatok vianočný. 

Teploty sa na 2. sviatok vianočný budú už na celom území aj počas dňa pohybovať pod bodom mrazu. Len v Podunajskej nížine sa môžu teploty dostať aj do +2 °C.

Mieri k nám ďalšie sneženie

Okrem ochladenia mieria na naše územie aj ďalšie zrážky. Už v noci sa na západnom a strednom Slovensku očakáva slabší dážď. Na severe bude snežiť. 

Výraznejšie zrážky sa však nad naše územie začnú nasúvať v priebehu dňa. Po 12:00 treba počítať, že od severozápadu sa nad naše územie nasunie výraznejšie zrážkové pole. Zrážky budú do 300 metrov zväčša kvapalné, ale inde pôjde o výraznejšie sneženie.

Na nový sneh sa môžu tešiť na celom strednom a východnom Slovensku. Najviac snehu napadne v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji a na Gemeri a na Spiši, kde môže napadnúť až do 10 cm čerstvého snehu.

Štedrý deň teda síce priniesol na naše územie oteplenie, ale už nadchádzajúcu noc sa začne ochladzovať a zvyšok Vianoc sa bude niesť v chladnejšom charaktere počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd