Na Slovensko mieri jarné počasie. Bude slnečno s teplotami do +20 °C

Peter Minárik

V strede týždňa sa počasie na našom území prechodne zhoršilo a dokonca napadol aj čerstvý sneh. Počasie sa však už stabilizuje a počas nadchádzajúcich dní nás aj naďalej bude čakať stabilný charakter počasia.

Už niekoľko týždňov panuje na našom území ustálený charakter počasia o ktorý sa starajú oblasti vyššieho tlaku vzduchu, ktoré sa rozkladajú nad východnou Európou. Toto stabilné počasie bolo prechodne narušené v priebehu stredy.

V chladnom vzduchu nad naše územie postúpil studený front, ktorý sa nad východným Slovenskom rozpadal a priniesol zrážky, ktoré boli aj snehové. Najviac zrážok spadlo v oblasti východného Slovenska, kde zrážkomerné stanice zaevidovali aj cez 10 mm zrážok. Sú to však zanedbateľné úhrny a zrážkový deficit to výrazne neznížilo.

Na západe Slovenska, kde je zrážkový deficit najvyšší a napr. v Bratislave chýba za tento rok už 50 mm zrážok spadlo len zopár milimetrov. Vyhliadky počasia pritom jednoznačne predikujú, že zrážkový deficit sa na našom území prehĺbi. Počasie totiž bude opäť stabilné.

Počasie bude slnečné a stabilné

Počasie pod svoju kontrolu začína dostávať ďalšia tlaková výš, ktorá sa nachádza nad severnou Európou a dnes začala ovplyvňovať počasie aj na našom území. Táto tlaková výš stabilizuje počasie nad Európou počas niekoľkých nasledujúcich dní.

Stred tejto tlakovej výše sa postupne presunie nad Pobaltie, kde sa bude nachádzať až do konca budúceho týždňa a bude mať tak dominantný vplyv na počasie u nás. Táto tlaková výš bude veľmi výrazná. Ovplyvňovať bude počasie prakticky v celej Európe a tlak v strede tejto tlakovej výše bude stúpať až k 1050 hPa, čo sú už veľmi výrazné hodnoty.

Tlaková výš by mala zaniknúť na konci budúceho týždňa a v priebehu víkendu by sa potom mohlo počasie na našom území prechodne zmeniť. Vývoj však naznačuje, že sa pomerne rýchlo dostane k moci ďalšia tlaková výš od severozápadu.

Marec suchý a slnečný

Vyhliadky počasia až do konca marca preto počítajú s tým, že aj naďalej bude v našej oblasti panovať stabilný charakter počasia s minimom zrážok. Naše územie čaká prevažne slnečné počasie s čoraz stúpajúcimi teplotami.

Tie by sa v priebehu budúceho týždňa mohli dostávať až k hranici +20 °C a nočné mrazy by mali postupne pominúť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd