Na Slovensko mieri zatiaľ najvýdatnejšie sneženie, ktoré spôsobí kalamitu. Pozrite si, koľko snehu napadne

Peter Minárik

Prvá snehová kalamita mieri na Slovensko. Priniesť by ju mal víkend, kedy nás čaká zásadné ochladenie a súčasne presun jadranskej tlakovej níže. Tá prinesie výdatné zrážky, ktoré budú aj v nižších polohách snehové. Pripravujte lopaty, sneženie začne už čoskoro.

Meteorologická zima odštartovala v Európe počnúc 1. decembrom a už začala pomerne "zhurta", a to aj napriek tomu, že dlhodobé klimatologické vyhliadky ešte na jeseň avizovali teplejšiu jeseň. To je zároveň aj pravda. Zatiaľ sú teploty na úrovni dlhodobého normálu až slabého nadnormálu.

Začiatok meteorologickej zimy však prináša časté vpády chladného vzduchu, ktoré prinášajú sneženie a mrazy. Sneženie a mrazy sa už vyskytli na viacerých miestach a teplejšie obdobie sa strieda s chladnejším.

Aktuálne sa začína do našej oblasti dostávať teplejší vzduch, ktorý tak opäť prinesie vyššie teploty a kvapalné zrážky, ale nie nadlho. Už je takmer isté, že v noci zo soboty na nedeľu príde na Slovensko zimné počasie.

Najskôr sa oteplí a potom sa ochladí

Počas nadchádzajúcich hodín ovplyvní počasie na našom území tlaková níž, ktorá sa bude presúvať cez našu oblasť smerom k severovýchodu. Trajektória tejto tlakovej níže spôsobí, že k nám zatečie teplejší vzduch.

Vďaka nemu môžu teploty počas nadchádzajúcich dní stúpať na juhu územia až k +10 °C a celodenné mrazy sa neočakávajú, zmiernia sa aj nočné teploty.

Prechod tlakovej níže cez naše územie bude spojený s polom výdatných zrážok, ktoré zasiahnu celé naše územie. Už zajtra sa od juhozápadu nad Slovensko začne nasúvať veľmi výdatný dážď, ktorý prinesie významné zrážkové úhrny. Spadnúť by mohlo od 10 do 25 mm zrážok, no na náveterných stranách by mohlo spadnúť aj okolo 30 mm zrážok. 

Na mnohých miestach pôjde o dážď, avšak na severe, v horských oblastiach sa ešte môže nachádzať chladnejší vzduch a práve vďaka nemu sa môže od výšky zhruba 500-600 metrov vyskytovať sneženie. To môže spočiatku spôsobiť problémy najmä na Horehroní, na Spiši a na Liptove, avšak hranica sneženia bude stúpať a sneženie sa začne meniť na dážď aj v týchto oblastiach.