Na Slovensko mieria búrky, ktoré prerušia extrémne teploty. Udrú už v piatok

Peter Minárik

Slovensko zažíva vlnu mimoriadne teplého počasia, ktoré pokoruje teplotné rekordy a bude ešte teplejšie. Pred nami je najteplejší deň tohto týždňa. V piatok večer vlnu mimoriadne horúceho počasia prerušia búrky, ktoré zasiahnu Slovensko od západu a prinesú aj intenzívnejšie búrky.

Zažívame skutočne neobvyklú vlnu horúčav. Počasie na našom území ovplyvňuje tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad východnou Európu a siaha ponad Čierne mora až nad Stredomorie. To je podstatné tým, že po jej zadnej strane k nám od juhu prúdi mimoriadne teplý vzduch.

A práve tento mimoriadne teplý vzduch spôsobuje to, že na našom území zažívame vlnu extrémnych horúčav. Teploty sa na našom území šplhajú na mnohých miestach nad hranicu +30 °C, pričom pomerne často teploty prekonávajú aj hranicu +35 °C.

Vlna horúčav na našom území graduje. Vo štvrtok sa teplota na Slovensku dostala až na +38,8 °C, čo sa ešte nikdy v histórii tak skoro nestalo. Zažívame tak najteplejší jún v histórii meteorologických meraní a je takmer isté, že v piatok bude ešte teplejšie. Teploty totiž budú atakovať až hranicu +40 °C.

Vlna horúčav vyvrcholí pred búrkami

Záver pracovného týždňa a prvý júlový deň by mali byť na našom území najteplejší. Ako sme spomínali, tak teplota pravdepodobne prekročí až hranicu +39 a na juhovýchode môžu teploty atakovať až extrémnu úroveň +40 °C.

Toto všetko sa bude diať pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý už v týchto chvíľach začína ovplyvňovať počasie v Európe a v priebehu piatka ovplyvní počasie aj v našej oblasti.

Horúčavy ukončia silné búrky

Piatok ešte na naše územie prinesie slnečné a veľmi teplé počasie, avšak popoludní sa predovšetkým v horských oblastiach stredného Slovenska začnú vytvárať búrky z tepla. Tie prinesú predovšetkým výraznejší dážď.

Medzičasom sa od západu bude k nášmu územiu blížiť studený front s búrkami. Intenzívne búrky sa začnú vytvárať už v piatok popoludní a počas večera nad Rakúskom a Českou republikou. Prinášať budú prívalové zrážky, silnejší vietor a výnimočne sa môžu vyskytovať aj multicelárne, či supercelárne búrky, ktoré môžu produkovať krúpy.

To podstatné pre nás sa začne diať v podvečerných a večerných hodinách nad Rakúskom. Tu sa začnú vytvárať búrky, ktoré by ešte pred polnocou mali doraziť nad naše územie.

Búrky nad Slovensko postúpia ešte v prvej polovici noci a počas noci sa presunú ďalej smerom na východ. Nočné búrky budú na našom území sprevádzané prívalovými zrážkami a silnejším vetrom.

Piatkové búrky však budú aj v niečom pozitívne. Prerušia vlnu extrémnych horúčav. V sobotu sa v porovnaní s piatkom na našom území ochladí aj o 8 °C. Výraznejšie ochladenie však neočakávajte. Teploty sa totiž budú stále pohybovať okolo hranice +30 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd