Na Slovensko mieria mrznúce zrážky. Bude aj snežiť

Peter Minárik

Slovensko čaká v nasledujúcich hodinách veľmi nebezpečné počasie. Ovplyvňovať nás bude frontálny systém, ktorý na naše územie prinesie napríklad mrznúci dážď, či sneženie. Pozor si treba dať predovšetkým na cestách.

Na našom území zažívame prvý zimný víkend. Za studeným frontom, ktorý v závere pracovného týždňa postúpil cez naše územie sa od severozápadu do našej oblasti dostal chladnejší vzduch. Súčasne sa v tomto chladnom vzduchu nad našu oblasť nasunula tlaková výš, ktorá sa postarala o to, že teploty na našom území mohli ešte výraznejšie klesať.

Na našom území vôbec prvýkrát počas tohto predzimného obdobia klesla teplota na našom území pod hranicu -10 °C. Konkrétne na stanici Vernár nameral SHMÚ teplotu -10,1 °C a najchladnejšie bolo na stanici Vyšná Boca, kde teplota poklesla na -10,7 °C,

Chladnejšie počasie bude na našom území panovať aj počas nasledujúcich dní. Teploty by počas dňa síce mali stúpať nad bod mrazu, ale počas nočných hodín sa očakáva, že by teploty na mnohých miestach nášho územia mali klesať pod bod mrazu a v dolinách a v kotlinách budú teploty klesať aj k -10 °C. Chladné počasie už v nadchádzajúcich hodinách spôsobí na našom území aj ďalšie problémy. Čo sa teda chystá ?

V priebehu dnešného večera sa nad naše územie začne nasúvať teplý front. Tento front však nebude zrážkovo moc výrazný, no predsalen ojedinelé slabé zrážky môže priniesť a keďže za týmto teplým frontom sa začne nad naše územie natláčať teplejší vzduch, tak práve ten spôsobí na Slovensku problémy.

Teplý vzduch sa totiž najskôr dostane do vyšších polôh, kde by teplota mala vystúpiť nad bod mrazu. V nižších vrstvách a pri zemi sa však stále bude nachádzať chladný vzduch, keďže vzduchové hmoty sa nestihnú premiešať.

V priebehu nasledujúcej noci, predovšetkým v jej druhej polovici sa očakávajú zrážky, ktoré budú vypadávať v kvapalnom skupenstve. Keďže však v nižších vrstvách bude mrznúť, tak kvapalné zrážky, ktoré budú vypadávať môžu na podchladenom zemskom povrchu namŕzať a vytvárať sa môže nebezpečná poľadovica.

Zajtra nás čaká podobná situácia, no cez naše územie začne tentoraz postupovať studený front. Ten od severu začne ovplyvňovať počasie na našom území okolo poludnia a za ním sa do našej oblasti začne natláčať chladný vzduch.

Zrážky, ktoré sa v pondelok očakávajú na našom území budú opäť pomerne slabé a vyskytovať sa môžu aj mrznúce zrážky a to predovšetkým v popoludňajších a večerných hodinách. Na sever a východ Slovenska však rýchlo zatečie chladnejší vzduch a vyskytovať sa tu budú snehové zrážky.

Počas pondelka sa tak v mestách na severe a východe Slovenska môže vyskytovať sneženie, no to bude slabé a keďže teploty budú slabo nad bodom mrazu tak sa neočakáva, že by sa mala vytvárať nejaká významná snehové pokrývka.

Každopádne si však treba na Slovensku dať v nadchádzajúcich hodinách veľký pozor. Výkyvy teplôt, kedy počas dňa stúpajú teploty nad nulu a v noci pod bod mrazu budú vytvárať vhodné predpoklady pre tvorbu poľadovice a k jej tvorbe napomôžu aj očakávané mrznúce zrážky, ktoré hrozia na celom našom území. Na cestách tak bude pomerne šmykľavo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd