Na Slovensko mieria silné búrky. Večer môžu páchať aj škody

Peter Minárik

Našu oblasť čaká počas večerných hodín postup studeného frontu, ktorý prinesie na viaceré miesta nášho územia výraznú búrkovú činnosť. Búrky by na Slovensku vo večerných hodinách mohli páchať aj škody.

Počasie na Slovensku sa už čoskoro zmení. Na vine je studený front, ktorý postupuje cez našu oblasť. Tento studený front sa na našom území postará o pomerne intenzívnu búrkovú činnosť, no vplyv na počasie bude mať studený front aj nasledujúce dni. Do našej oblasti totiž prenikne chladnejší vzduch.

Studený front začne počasie na našom území ovplyvňovať už počas večerných hodín a cez naše územie sa bude presúvať komplex výrazných búrok.

Prvé búrky už popoludní

K prvému rozvoju búrkovej činnosti môže dochádzať na našom území ešte v priebehu dnešného popoludnia. Pred blížiacim sa studeným frontom totiž bude vrcholiť príliv veľmi teplého vzduchu, vďaka čomu teploty zamieria až k hranici +35 °C.

V tomto teplom vzduchu začne dochádzať k tvorbe kopovitej oblačnosti z ktorej sa postupne môžu sformovať aj búrky.

Počas dnešného popoludnia sa búrky môžu vyskytnúť v oblasti česko-slovenského pohraničia, či na juhu a východe nášho územia. Tieto búrky prinesú predovšetkým zosilnenie dažďa a ojedinele aj búrky. Pôjde o predfrontálne búrky z tepla, no tá hlavná búrková vlna zasiahne naše územie po 18:00.

Silné búrky dorazia večer

Výrazné búrky sa začnú v priebehu druhej polovici popoludnia vytvárať v alpskej oblasti. Prvé silné búrky sa očakávajú v oblasti Rakúska, kde búrky môžu byť sprevádzané aj silným vetrom. Postupne sa sformuje výrazný búrkový komplex, ktorý bude postupovať smerom k nášmu územiu.

Numerické modely avizujú, že sformovaný búrkový komplex sa k našim hraniciam dostane okolo 18:00 a následne si to zamieri priamo cez naše územie.

Najnebezpečnejšie búrky sa očakávajú na západnom Slovensku, kde môžu byť sprevádzané silným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami. Práve vietor na západe Slovenska bude najnebezpečnejší a môže fúkať s nárazmi až okolo 100 km/h, čo už môže páchať škody.

V priebehu noci bude komplex búrok postupovať cez celé Slovensko nad východné Slovensko, kde zaniknú v ranných hodinách.

Detailné informácie o príchode búrok a predpokladané časové rozpätie si pozriete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd