Na Slovensko mieria veľmi silné búrky, ktoré budú páchať aj škody

Peter Minárik

Už o niekoľko hodín začne počasie v Európe ovplyvňovať rozsiahly studený front, ktorý prinesie intenzívnu búrkovú činnosť. Silné búrky hrozia už zajtra a Slovensko sa dočká predovšetkým v priebehu piatka.

Naša oblasť sa musí pripraviť na ďalšiu vlnu veľmi intenzívnych búrok, ktoré by mohli páchať aj materiálne škody. Podľa aktuálnych predpovedných modelov je šanca aj na extrémnejšie prejavy pri búrkach.

Silné búrky prinesie studený front, ktorý sa začína vlniť nad strednou Európou a ukončí prílev mimoriadne teplého vzduchu.

Búrky ukončia horúce počasie

Cez Európu sa tiahne rozsiahly studený front, ktorý už počas zajtrajšieho dňa bude ovplyvňovať počasie v mnohých krajinách, ležiacich západne od Slovenska.

Mimoriadne silné búrky sa zajtra budú vytvárať v oblasti od severného Talianska, cez Alpy, Rakúsko, Česko až smerom do Poľska. Pred búrkami vydali dotknuté krajiny výstrahu až 2. stupňa. 

Na studenom fronte sa začne vytvárať rozsiahly búrkový komplex, ktorý počas štvrtka bude produkovať jednotlivé búrkové bunky. Z nich sa môžu ľahko vytvárať supercely, ktoré budú produkovať veľké krúpy. Podmienky sú vhodné aj pre vznik tornáda. Strih vetra totiž bude výrazný a pred studeným frontom bude vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu.

Na Slovensko udrú búrky v piatok

Búrky neobídu ani naše územie. Prvá búrková činnosť sa môže objaviť v krajných okresoch západného a severozápadného Slovenska vo štvrtok neskoršie večer a v noci na piatok. To hlavné nás však čaká najmä v piatok.

Už od dopoludňajších hodín sa začne vytvárať rozsiahla búrková činnosť na mnohých miestach Slovenska. V čase búrok bude na Slovensku silné výškové prúdenie a búrky sa aj vďaka tomu môžu rýchlo pretvoriť do superciel.

Naše územie tak čaká výrazná búrková činnosť, ktorá nás ovplyvní predovšetkým počas piatka. Búrky budú sprevádzané silným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami, no podmienky sú vhodné aj pre výskyt veľkých krúp a nie sú vylúčené ani tornáda.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd