Na Slovensko mieria vlny búrok a výdatných zrážok. Čo nás všetko čaká?

Peter Minárik

Nadchádzajúce hodiny sa počasie na našom území výrazne zmení a to smerom k horšiemu. Bude to však pozitívna zmena. Očakávajú sa totiž konečne výdatnejšie zrážky, ktoré nielen naše územie tak urgentne potrebuje.

Deficit zrážok sa zvýrazňuje a spolu s tým sa zvýrazňuje aj sucho, ktoré panuje v našej oblasti. To sa však už čoskoro zmení. Nadchádzajúce hodiny nás čakajú zrážky a počas víkendu presun plytkej tlakovej níže prinesie do našej oblasti konečne výdatnejšie zrážky. Spadnúť by mohlo aj niekoľko desiatok milimetrov.

Piatok prinesie prehánky a búrky

Ešte v týchto chvíľach ovplyvňuje počasie na našom území výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý nad Slovensko zasahuje od severozápadu. Tento výbežok vyššieho tlaku prináša aktuálne prevažne jasné až polooblačné počasie. Dnes popoludní sa na severe môžu objaviť nejaké búrky, ale to podstatné nás čaká až v nadchádzajúcich dňoch.

Počasie sa v našej oblasti zásadne zmení v piatok. Nad strednú Európu totiž postúpi studený front, ktorý v porovnaní s predchádzajúcimi frontami, ktoré prinášali búrky a zrážky bude iný. Tento studený front sa nad strednou Európou zvlní a vlniť sa tu bude až do nedele, čo prinesie oveľa výdatnejšie zrážky.

V piatok popoludní treba postupne predovšetkým na západnom a strednom Slovensku očakávať tvorbu kopovitej oblačnosti a postupne sa začnú vytvárať predfrontálne prehánky a búrky. Prehánky a búrky prinesú najmä zrážky, ale v jadrách jednotlivých búrkových buniek sa môže vyskytovať aj krupobitie.

Piatkové búrky však budú podobné tomu, čo sme tu zažívali uplynulé dni. Búrky síce môžu priniesť výdatnejšie úhrny zrážok, ale tie budú krátkodobé a mimoriadne suchá pôda takéto rýchle zrážky nestihne absorbovať a väčšina tak hneď stečie do povodia. Okrem prechodného vzostupu vodných tokov tak zrážky veľa prospechu neprinesú.

 

Víkend bude upršaný s výdatnými zrážkami

Cez víkend sa dočkáme toho, na čo sme tak dlho čakali. Totižto uplynulé týždne nás tlakové níže, ktoré zvyknú prinášať najvýdatnejšie zrážky obchádzali, a tak sa len prehlbovalo sucho. Tentoraz sa po dlhej dobe nad naše územie konečne dostane tlaková níž, ktorá prinesie vytúžený lejak.

Tlaková níž, ktorá začne ovplyvňovať počasie na našom území už v sobotu ráno bude naviazaná na vlniaci sa studený front a táto níž sa bude presúvať z Balkánu, cez našu oblasť smerom k severovýchodu.

Už v sobotu ráno od západu až juhozápadu začne na našom území pršať, pričom zrážky môžu byť aj výdatnejšie. V rozsiahlom zrážkovom poli, ktoré sa začne nad naše územie nasúvať budú vnorené aj búrky. Znamená to, že sobota prinesie výraznejší dážď s možnými búrkami pri ktorých zosilnejú zrážky a pri príchode búrok aj vietor.

Sobotňajšia vlna zrážok bude cez naše územie postupovať od juhozápadu smerom k severovýchodu. Pršať by malo aj v nedeľu, kedy je avizovaná ďalšia vlna zrážok. Tentoraz od severu smerom k juhu. Zrážky sa totiž budú okolo tlakovej níže, ktorej stred sa v nedeľu presunie nad južné Poľsko obtáčať.

Konečne výdatne zaprší

Nadchádzajúci víkend, ktorý nás čaká bude iný ako uplynulé víkendy. Prudko sa ochladí a čaká nás sychravý a upršaný víkend, čo je pre aktuálne prevládajúce sucho na území Slovenska doslova vykúpením.

Jasné z dnešného pohľadu je to, že nás konečne čakajú výdatnejšie zrážky, ktoré sú na 100% isté. Čo je však neisté a bude sa naďalej spresňovať je presné rozloženie zrážok. To bude závisieť na presnom vlnení studeného frontu a finálnej trajektórii tlakovej níže. 

Na našom území tak spadne do konca víkendu niekoľko desiatok milimetrov zrážok a zrážky sa vyskytnú všade. Otázkou však je, kde naprší najvýdatnejšie a kde spadnú desiatky milimetrov zrážok. V galérii môžete vidieť porovnanie dvoch posledných behov numerického modelu ICON. Z nich vyplýva, že zrážky výdatné budú, ale ich rozloženie sa neustále mení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd