Na Slovensko opäť mieria pekelné horúčavy. Kedy bude najteplejšie?

Peter Minárik

Pred nami sú mimoriadne teplé dni. Ďalšia séria vysokých teplôt prinesie na naše územie opäť teploty, ktoré sa vyšplhajú až nad hranicu +30 °C. Dokedy bude takto teplo?

Počasie na Slovensku opäť ovplyvňuje ďalšia tlaková výš, ktorá má dominantný vplyv na počasie nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách. Táto tlaková výš prinesie jednak slnečné, ale aj veľmi teplé počasie. 

Slovensko tak čaká ďalšia vlna mimoriadne teplého počasia, pri ktorom budú teploty stúpať až k extrémnym hodnotám vysoko nad +35 °C. Vlna horúčav pobudne na našom území niekoľko dní.

Teplý vzduch príde opäť z Afriky

Ako sme už spomínali, tak dominantný vplyv na vývoj počasia u nás bude mať nadchádzajúce dni tlaková výš, ktorá sa postupne presunie smerom k východu. Súčasne sa nad alpskú oblasť nasunie výbežok nižšieho tlaku vzduchu a práve po jej prednej strane bude do našej oblasti prúdiť spomínaný veľmi teplý vzduch.

Teplý vzduch k nám bude prúdiť až z ďalekej Afriky a každým dňom bude na našom území teplejšie. Vysoké teploty nás však čakajú najmä v druhej polovici tohto týždňa.

Denné teploty by sa postupne mali šplhať na mnohých miestach nad hranicu +30 °C, čo je hranica pre tropický deň, no veľmi teplo bude aj v noci. Čakajú nás tropické noci, čo je pomenovanie pre noc počas ktorej minimálna nočná teplota neklesá pod hranicu +20 °C.

Bude až do +38 °C

Prvé plošnejšie tridsiatky nás čakajú už počas utorka. Maximálne teploty by sa mali na našom území pri slnečnom počasí pohybovať od +26 až do +34 °C. Hranicu +35 °C by sme ešte nemali pokoriť.

Iné to už bude v stredu. To už by sa teploty mali na mnohých miestach Slovenska dostávať až cez hranicu +30 °C, pričom v najteplejších oblastiach na západnom a strednom Slovensku by sa teploty mali dostávať až k hodnote +36 °C. Najteplejšie hodiny však ešte len prídu.

Noc zo stredy na štvrtok bude najteplejšia. Na našom území poklesnú teploty len na +24 až +17 °C a teda tropická noc nás čaká hneď na viacerých miestach. Počas dňa bude mimoriadne teplo a štvrtok je tým dňom, kedy by malo byť najteplejšie. Očakáva sa, že teploty budú na našom území stúpať na +30 až +38 °C.

Čakajú nás tak mimoriadne vysoké teploty, ktoré práve vo štvrtok vyvrcholia. K našej oblasti si to totiž zamieri ďalší studený front, ktorý prinesie intenzívnu búrkovú činnosť a ochladenie. Ako sa ochladí pred víkendom si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd