Na Slovensko prichádza sneženie. Do rána bude bielo. Kde všade napadne sneh?

Peter Minárik

Počasie sa na Slovensku už v nadchádzajúcich hodinách zmení. K nášmu územiu sa blíži ďalší front, ktorý sa postará o sneženie. To môže byť aj výraznejšie a prinesie do viacerých oblastí novú snehovú pokrývku.

Po víkendovej víchrici a hustom snežení sa počasie na našom území upokojilo a od začiatku týždňa panuje na našom území relatívne pokojnejšie počasie. To sa však už čoskoro zmení. Od severozápadu sa blíži k nášmu územiu front, ktorý prinesie ďalšiu vlnu zrážok, ktoré budú na viacerých miestach snehové.

Sneženie príde takmer na celé Slovensko

Front už v týchto chvíľach ovplyvňuje počasie v susednom Česku a na západe Rakúska. Na viacerých miestach sneží. Sneženie zatiaľ nespôsobuje komplikácie, ale to by sa malo do rána zmeniť.

Napríklad českí meteorológovia vydali výstrahy pred snežením. Napadnúť by mohlo 5 až 15 cm nového snehu, no na horách až okolo 35 cm. V Rakúsku očakávajú ešte viac snehu. Napadnúť by mohlo až okolo 80 cm čerstvého snehu, čo výrazne zvýši lavínové nebezpečenstvo.

Vo večerných hodinách začne snežiť aj na Slovensku, pričom výdatnejšie bude predovšetkým na severe nášho územia. Sneh však napadne takmer na celom našom území.

Napadne až 30 cm snehu

Snežiť začne na našom území po 21:00. Medzi prvými oblasťami bude Považie, Kysuce, Záhorie a následne sa sneženie od severozápadu bude rozširovať nad ďalšie oblasti nášho územia. Snehové zrážky sa očakávajú na celom našom území, len v oblasti dolného Záhoria a okolia Bratislavy by sa mohol do sneženia primiešavať aj dážď.

Snežiť by malo prestať v priebehu ranných hodín, no to sa netýka severného Slovenska, kde by malo sneženie pokračovať, pričom zajtra počas dňa môže snežiť aj výdatnejšie ako počas nadchádzajúcej noci.

Na severe Slovenska by mohlo celkovo pripadnúť okolo 10 cm snehu, no v krajných severných okresoch a vo vyšších polohách môže napadnúť až okolo 30 cm snehu.

Stredajšie ráno bude zasnežené

V stredu ráno by sa do bieleho rána mali zobudiť na mnohých miestach nášho územia. Napadnúť by malo od poprašku až do 10 cm.

Oveľa viac snehu sa zajtra ráno očakáva na strednom Slovensku, kde napadne až do 10 cm snehu. Vo vyšších polohách nad nadmorskou výškou 500 m n.m. môže napadnúť až do 20 cm čerstvého snehu. Kde, koľko napadne snehu si pozrite na mape pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd