Na Slovensko sa vracajú horúčavy a prídu aj búrky. Čo nás všetko čaká?

Peter Minárik

Našu oblasť čaká ďalšia vlna nepriaznivého počasia. Najskôr nám hrozia horúčavy, ktoré opäť vystriedajú búrky. Tie budú v našej oblasti opäť intenzívne a môžu dokonca aj páchať škody.

Slovensko čaká po relatívne pokojnom počasí v priebehu víkendu ďalšia vlna nepriaznivého počasia, ktoré sa bude opäť vymykať bežnému stavu.

Začiatok nového týždňa prinesie na naše územie prevažne slnečné a teplé počasie, pri ktorom sa budú teploty šplhať až nad hranicu +30 °C a dokonca prekonajú hranicu +35 °C. Popoludnie však budú chladiť búrky, pričom v utorok môžu byť aj intenzívnejšie.

Čakajú nás opäť horúčavy

Nad východným Balkánom sa nachádza tlaková výš a po jej zadnej strane bude do našej oblasti od juhu až juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch. V dôsledku toho sa budú teploty v našej oblasti šplhať pomerne vysoko.

Už počas pondelka budú teploty na našom území opäť stúpať nad hranicu +30 °C, pričom teploty sa môžu vyšplhať až na hodnotu okolo +34 °C.

Ešte teplejšie bude počas stredy, kedy by sa teploty mali dostávať až cez hranicu +35 °C a najvyššia teplota sa počas dňa dostane až k hodnote okolo +38 °C. To by mal do našej oblasti vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu pred blížiacim sa ďalším studeným frontom.

Opäť hrozia silné búrky

Prvé búrky sa objavia už dnes na našom území, pričom počas popoludnia hrozia predovšetkým v oblasti Gemera a v okolí Košíc.

Oveľa silnejšie búrky sa očakávajú počas zajtrajšieho dňa. Počas popoludnia budú vznikať búrky z tepla v oblasti severného a stredného Slovenska, no medzičasom sa nad Nemeckom a Alpami začne tvoriť ďalší mohutný búrkový systém, ktorý v noci z utorka na stredu bude postupovať cez strednú Európu.

Momentálne nie je presne istá trajektória prechodu tohto výrazného búrkového komplexu, ale mal by postupovať z južného Nemecka, cez Česko smerom k severovýchodu a čiastočne by mal zachytiť aj naše územie.

Búrky v tomto búrkovom komplexe budú opäť veľmi silné a spôsobovať môžu postupne aj materiálne škody. Viac o vývoji budeme informovať počas dnešného dňa a aktuálne informácie o situácii vo vašom okrese nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd