Na Slovensku bolo možné v noci pozorovať polárnu žiaru vďaka geomagnetickej búrke

Veronika Salayová

V stredu Zem zasiahla geomagnetická búrka, ktorá priniesla vzácnu polárnu žiaru aj na Slovensko. Polárnu žiaru zachytili aj maďarské webkamery. 

V stredu po 22.30 hod. bolo vďaka intenzívnej geomagnetickej búrke možné pozorovať červenkasté záblesky polárnej žiary aj z našej oblasti, informuje Meteo východ. Polárna žiara bola zachytená na kamerách portálu Idókép.

Polárna žiara v našej oblasti nie je bežná a objaví sa len párkrát do roka, ak vôbec. Polárnu žiaru v našej oblasti bolo možné pozorovať vďaka geomagnetickej búrke, ktorá našu planétu zasiahla stredu. 

Včerajšia geomagnetická búrka však patrila medzi tie slabšie až mierne, aj keď priniesla polárnu žiaru aj do nižších oblastí než zvyčajne. Geomagnetickým búrkam však nateraz ešte nie koniec.

Zasiahne nás ďalšia silnejšia geomagnetická búrka

Geomagnetická búrka zasiahne našu planétu aj dnes, prípadne zajtra v skorých ranných hodinách. Očakáva sa, že séria CME zasiahne magnetické pole Zeme 18. až 19. augusta, čo môže vyvolať silnú geomagnetickú búrku triedy G3, informuje SpaceWeather

Kým tá včerajšia búrka patrila do triedy G1 až G2, čo je slabá alebo mierna geomagnetická búrka, tá ďalšia bude už o niečo silnejšia. Takáto geomagnetická búrka má potenciál výraznejšie poškodiť správne fungovanie satelitných technológií, čo môže mať za následok aj dlhodobejšie výpadky signálu.

Okrem rozsiahlejších výpadkov internetového či mobilného signálu môže búrka narušiť aj rádiový signál a spôsobiť škody v elektrických sieťach. 

Môžeme vidieť polárnu žiaru aj túto noc

Aj nadchádzajúca geomagnetická búrka vyvolá polárne žiary, ktoré môžu byť opäť viditeľné aj v nižších zemepisných polohách okolo 50° zemepisnej šírky. 

Aj keď vhodnejšie podmienky pre pozorovanie polárnej žiary má opäť Severná Amerika, polárnu žiaru bude možné pozorovať aj z Európy, preto buďme v strehu a môže sa stať, že ju opäť uvidíme aj túto noc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd