Na Slovensku bude chránený, v USA jeho ochranu zrušia. Reč je o vlkovi

Dominik Cenkner

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa odstránila vlky zo zoznamu federálne chránených živočíchov. Zmenila tak označenie, ktoré pre ne platilo od roku 1978, kedy boli v USA takmer vyhubení.

Za zrušenie ochrany už dlhšiu dobu lobovali najmä obyvatelia a politici na stredozápade krajiny. Keďže je to významná oblasť nadchádzajúcich prezidentských volieb, tak sa ozývajú hlasy, že Trump si týmto krokom len zadarmo kupuje hlasy.

Na druhej strane však minister vnútra David Bernhardt vo štvrtok oznámil, že vlky svojim rozmachom prekonali všetky očakávania. Ich aktuálny počet však neuverejnil.

Ochranu psovitým šelmám v štátoch Idaho a Montana zrušil už Trumpov predchodca, Barack Obama. Po novom tak bude v celej Amerike len na úradoch jednotlivých štátov, ako sa k vlkom postavia. Federálna ochrana zostane len vlkovi mexickému, ktorý žije na juhozápade zeme.

Počas vlády aktuálneho prezidenta prišlo o chránený status spolu 13 druhov živočíchov v USA. Medzi nimi napr. gekon, netopier či hraboš.

Za zmienku však stojí fakt, že už v roku 2007 bol zo zoznamu ohrozených druhov vyškrtnutý orol bielohlavý. Ten je jeden zo symbolov USA.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd