Na Slovensku objavili nový minerál. Dostal názov dobšináit

Veronika Salayová

Na Slovensku bol objavený nový minerál, ktorý dostal svoj názov podľa miesta nálezu  – dobšináit, čiže bol objavený v Dobšinej. 

Mineralógovia z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied objavili v rudných žilách v okolí Dobšinej nový minerál dobšináit, informuje TASR.

Nový minerál má bielu farbu a malá prímes kobaltu spôsobuje jeho svetloružové sfarbenie.

Začiatkom februára 2021 ho Komisia pre nové minerály, nomenklatúru a klasifikáciu pri Medzinárodnej mineralogickej asociácii schválila ako v poradí 23. nový minerál nájdený na území Slovenska, informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková pre TASR.

Dobšináit je nový člen roselitovej skupiny nerastov s dominantným zastúpením vápnika. Minerály z tejto skupiny patria medzi relatívne vzácne arzeničnany s obsahom vody.

Minerál dostal svoj názov podľa miesta jeho prvého opísaného výskytu, čiže mesta Dobšiná, konkrétne v Zembersko-tereziánskom žilnom systéme.

O jeho objav sa zaslúžil mineralóg Martin Števko z Ústavu vied o Zemi SAV v spolupráci s kolegami z Národného múzea v Prahe, Masarykovej univerzity a Moravského zemského múzea v Brne a Fyzikálneho ústavu Akadémie vied Českej republiky, ako uviedla slovenská agentúra. 

Nový minerál zo Slovenska potvrdila aj chemická analýza elektrónovým mikroanalyzátorom v detašovanom pracovisku geologického odboru Ústavu vied o Zemi SAV v Banskej Bystrici.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd