Na Slovensku v týchto dňoch prevláda inverzné počasie. Za slnkom a teplom musíme do hôr

Dominik Cenkner

Na Slovensku v uplynulých dňoch prevládalo inverzné počasie. Pri ňom je krajšie a teplejšie na horách, pričom v nížinách je naopak pochmúrno až depresívne. S podobným rázom počasia pritom treba počítať aj v ďalších dňoch.

Ešte včera sme vám priniesli informáciu o tom, kde sa vyrábajú mraky. Fotografia z Brna z predošlých dní zachytávala elektráreň, ktorá pri dobrom uhle vyzerá, akoby produkovala oblačnosť.

Dialo sa tak preto, lebo nad strednou Európou sa nachádzala oblasť vysokého tlaku vzduchu a začala sa tvoriť nízka oblačnosť. Takáto silná inverzná vrstva pretrvávala na mieste niekoľko dní.

Čo je inverzia?

Nielen v Česku, ale aj u nás v posledných dňoch prevláda inverzné počasie. Najskôr si však povedzme o inverzii niečo viac.

Na jeseň sú dni už čoraz kratšie a vpády studeného vzduchu čoraz častejšie. Častokrát sa preto stáva, že studený vzduch nahradí teplý vzduch, no keďže je studený vzduch ťažší, ostane pri povrchu.

Noci sú už dlhšie a od povrchu sa tak prízemná vrstva vzduchu ešte výraznejšie ochladzuje. Studený vzduch je pri povrchu chladnejší ako niekoľko stoviek metrov nad ním. 

Vznik inverzie ochladzovaním zemského povrchu sa v meteorológii nazýva radiačná inverzia. Inverzia spôsobená výmenou vzduchových hmôt, prúdením teplejšieho vzduchu nad chladný vzduch, sa nazýva inverzia advekčná.

Na Slovensku v týchto dňoch pozorujeme kombináciu radiačnej a advekčnej inverzie. Vo vyšších polohách sa vytvára hmla radiačná, ktorá sa v priebehu dňa postupne rozpadá. Pozorujeme ju najmä počas noci a ráno. Naopak, v nížinách pozorujeme prevažne advekčnú inverziu, kedy sa nízka oblačnosť a hmla počas celého dňa nerozplynú. 

Prejav inverzného počasia

To, že aj u nás prevláda inverzné počasie, dokazuje napr. aj sondáž z Popradu. Na priloženom obrázku môžeme vidieť tak nízku vlhkosť na hranici inverzie, ako aj to, že teplota s rastúcou výškou narastá.

Za teplejším a krajším počasím tak treba v týchto dňoch ísť do hôr. Tam môže byť totiž aj o 10 stupňov teplejšie, než v nížinách, kde prevládajú nízka oblačnosť či hmly.

Teplotný profil z Popradu z dňa 13. novembra 2021, zdroj: imeteo.sk
Teplotný profil z Popradu z dňa 13. novembra 2021, zdroj: imeteo.sk

Počasie sa v ďalších dňoch výraznejšie meniť nebude

Podľa predpovedí s podobným rázom počasia, teda inverziou, môžeme počítať počas celého víkendu. Na začiatku týždňa by mal na našom území pokračovať doterajší charakter počasia. V nižších polohách sa však objaví viac slnečných lúčov.

Výraznejšia zmena počasia v podobe sneženia či ochladenia, sa očakáva, podľa doterajších výstupov modelov, až niekde na začiatku tretej dekády mesiaca. Teda po 22. novembri.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd