Na Slovensku výdatne prší. Stúpajúce hladiny dosahujú povodňové stupne

Peter Minárik

Dnešné počasie je na Slovensku poriadne upršané. Na mnohých miestach nášho územia výdatne prší, pričom najvýdatnejšie prší na severe Slovenska, kde už stúpajú aj vodné toky.

Počasie dnes na Slovensku ovplyvňuje tlaková níž, ktorá sa nachádza nad našou oblasťou a s ňou spojený oklúzny front. Tieto tlakové útvary prinášajú na naše územie výdatnejšie zrážky, ktoré sužujú predovšetkým severné Slovensko.

Zrážky sa už nad naše územie začali nasúvať včera počas večerných hodín, pričom počas noci sa postupne rozpršalo na celom našom území. Najvýdatnejšie pršalo a prší na severe Slovenska, kde v niektorých lokalitách spadlo už niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

Za uplynulých 24 hodín spadlo najviac zrážok v Západných Tatrách. V okolí Zuberca spadlo už 35 mm zrážok. Veľa zrážok spadlo aj na ďalších miestach nášho územia, predovšetkým na náveterných stranách hôr.

Zrážky sa na našom území očakávajú aj v nadchádzajúcich hodinách. Z Poľska k nám mieri ďalšie zrážkové pole, ktoré prinesie ďalšie výrazné zrážky, ktoré zodvihnú hladiny vodných tokov. 

Tie už teraz začínajú na severe Slovenska dosahovať úroveň povodňových stupňov. Tok Belá v Liptovskom Hrádku dosiahla už úroveň 1. povodňového stupňa. K úrovni 1. SPA stúpajú aj hladiny vodných tokov na Orave, kde by mali byť dosiahnuté v nadchádzajúcich hodinách.

Zrážky by na našom území mali slabnúť až počas nočných hodín. Aktuálnu polohu zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd