Na Slovensku začína snežiť. Sneženie bude aj výdatnejšie. Kde a koľko snehu napadne?

Peter Minárik

Počas nadchádzajúcich hodín čaká naše územie ďalšia vlna sneženia. Sneženie môže priniesť opäť niekoľko centimetrov nového snehu, pričom v oblasti severného Slovenska sa očakávajú výdatnejšie zrážky. Napadnúť môžu až desiatky centimetrov.

Počasie na našom území sa v týchto chvíľach začalo meniť. Ovplyvňovať nás totiž začal frontálny systém, ktorý začína práve v týchto chvíľach prinášať na naše územie sneženie.

Sneženie bude aj intenzívnejšie a príde na Slovensko v niekoľkých vlnách. V priebehu víkendu sa čerstvého snehu dočkajú aj obyvatelia západného Slovenska.

Sneženie spôsobí problémy

Zrážky, ktoré aktuálne postupujú nad naše územie však nebudú na celom území snehové. Sneží zatiaľ všade, no zrážky ešte len teraz vstupujú od severu nad západné Slovensko, kde budú prevažne kvapalné. Zrážky však budú v nasledujúcich dňoch prichádzať v niekoľkých vlnách a tak sa postupne dočká aj západ sneženia.

Sneh, ktorý napadne by mal v regiónoch severného Slovenska spôsobovať aj komplikácie. Sneženie tu totiž môže byť aj výdatnejšie. Snehové zrážky sa očakávajú nielen v noci, ale aj počas celého piatka.

Podľa aktuálnych výpočtov numerických modelov by v oblasti severného Slovenska malo napadnúť od 5 do 10 cm nového snehu, ale na Kysuciach a na Orave, či v oblasti Tatier môže napadnúť až okolo 20, na horách až do 30 cm snehu.

Sneženie príde aj na západ

Západné Slovensko počas nadchádzajúcej noci a zajtrajšieho dňa čakajú prevažne zrážky kvapalné, ktoré však nebudú intenzívne.

V priebehu sobotňajšieho popoludnia sa však nad naše územie začne od severozápadu nasúvať ďalší front a s ním spojené zrážkové pole, ktoré prinesie zrážky na celé Slovensko a tie by mali byť aj v nižších polohách prevažne snehové.

Nadchádzajúce dva dni tak prinesú na naše územie nepriaznivé počasie. Na severe potrápi sneh, no na zvyšku Slovenska si treba dať pozor aj na vietor, ktorý sa rozfúka už počas zajtrajšieho rána. Koľko a kde napadne sneh do piatkového večera, si pozrite nižšie na mape.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd