Na Vianoce preletí okolo Zeme asteroid dlhý viac ako 100 metrov

Veronika Salayová

Počas vianočných sviatkov preletí okolo našej Zeme pomerne veľký asteroid s dĺžkou 123 m. Prelet tohto asteroidu však bude z bezpečnej vzdialenosti od Zeme. 

Asteroid s označením 501647 preletí 25. decembra okolo Zeme. Tento asteroid je pomerne veľkých rozmerov. Jeho dĺžka je podľa NASA 123 metrov.

Pre lepšiu predstavu je asteroid taký veľký ako približne trojnásobok Dómu Sv. Alžbety v Košiciach.

Asteroid sa bude pohybovať rýchlosťou 10 km/s alebo 36 000 km/h. Okolo našej planéty vo veľmi bezpečnej vzdialenosti, a tak Zemi nič nehrozí.

Údaje z NASA ukazujú, že asteroid preletí vo vzdialenosti 3 036 775 kilometrov od našej planéty, čo je takmer osemnásobok vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom.

To je však dosť blízko na to, aby ho NASA mohla považovať za objekt blízky Zemi, čiže NEO (Near Earth Objects). NEO sú asteroidy a kométy so vzdialenosťou perihélia q menšou ako 1,3 au (astronomická jednotka).

Asteroidy sú pozostatky slnečnej sústavy a predstavujú dôležité informácie o histórii našej hostiteľskej hviezdy a jej obežných planét. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd