Na východnom Slovensku sa včera večer vyskytla supercela

Dominik Cenkner

Po utorkových silných búrkach na západe sa v stredu vyskytli nejaké aj na východnom Slovensku. Aj keď tomu nič nenasvedčovalo, nakoniec sa tam vo večerných hodinách objavila supercela.

Prvé blesky na východe krajiny udreli okolo 16. hodiny popoludní. Búrky sa začali vyskytovať medzi Prešovom a Košicami a v okolí Vranova nad Topľou.

Neskôr sa presunuli na rozhranie Prešovského a Košického kraja a na severovýchod k hraniciam s Poľskom. Ani blesková aktivita nebola vysoká, keď spočiatku zaznamenali len desiatku úderov bleskov.

Navzdory všetkým predpokladom, ktoré hovorili o tom, že silnejšie búrky sa už neobjavia, sa predsa len na východe vyskytla supercelárna búrka. Vznikla severne od Prešova a mala priam ukážkové znaky supercely.

Postupne sa presúvala ďalej na východ, s miernym odklonom na juh. Napriek tomu, že išlo o supercelu, väčšie škody nespôsobila. Priniesla so sebou aj krúpy, pričom najviac a najväčšie podľa údajov spadli v okolí obce Petkovce, ktorá leží vo vranovskom okrese.

Keďže sa v okolí nevyskytovala žiadna ďalšia oblačnosť, bola supercela veľmi fotogenická. Ľudia ju mohli vidieť aj zo vzdialenejších oblastí. Vo včerajšej novinke sme vám priniesli výber krásnych fotografií, ktoré ju zachytávajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd