Na západe Európy je až +33 °C a v Česku úradujú búrky. Teplý vzduch teraz príde aj nad Slovensko

Peter Minárik

Európa zažíva veľmi teplý víkend. Teploty sa v západnej časti Európy pohybujú aj nad hranicou +30 °C. Teplý vzduch čaká aj naše územie. Medzičasom teplý vzduch zatiekol už nad územie Česka, kde sa dokonca vyskytujú búrky.

Tento víkend panuje v Európe krásne počasie. K moci sa totiž dostáva oblasť tlakovej výše, ktorá ovplyvňuje počasie hneď v niekoľkých európskych krajinách a súčasne prúdi do Európy od juhozápadu veľmi teplý vzduch, ktorý prináša krásny a teplý jesenný víkend.

V Európe až nad +30 °C

Počasie v Európe aktuálne ovplyvňuje komplex tlakových výší, ktoré ovplyvňujú počasie v celej južnej, centrálnej a vo východnej Európe. Napriek tomu, že v západnej Európe je oblačnosti viac, tak zároveň je tu aj najteplejšie. Prúdi tu totiž teplý vzduch od juhozápadu.

Veľmi vysoké teploty sa počas celého víkendu vyskytujú na celom Pyrenejskom polostrove alebo aj vo Francúzsku. 

Najvyššia teplota dnes bola nameraná na letisku v španielskom meste Jerez na juhozápade krajiny, kde sa teplota dostala až na úroveň +32,3 °C.

Veľmi teplo je však aj v ďalších lokalitách. Napríklad španielska Malaga dnes hlásila až +31,3 °C, v Seville bolo +30,8 °C a na juhozápade Francúzska v meste Dax vystúpila teplota na +30,9 °C.

V Česku sa vyskytuje búrka

Situácia v Európe je počas dnešného dňa relatívne pokojná, no predsalen sa v našej oblasti vytvorila jedna búrka a to v Ústeckom kraji. Aktuálne táto búrková bunka postupuje cez Liberecký kraj k severovýchodu a vykazuje známky supercelárnej štruktúry. Táto búrka už vyprodukovala viac ako 300 bleskov.

búrková bunka nad Českom
búrková bunka nad Českom

Teplý vzduch mieri nad Slovensko

Veľmi teplý vzduch, ktorý sa tento víkend vyskytuje v juhozápadnej Európe zamieri teraz aj nad Slovensko.

Pred nami je veľmi teplý začiatok nového týždňa, ktorý prinesie na naše územie prevažne slnečné počasie s vysokými teplotami, ktoré sa vyšplhajú na +17 až +23 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd