Nad Európu mieri obrovská masa saharského prachu

Peter Minárik

Z oblasti Sahary mieri do Európy obrovské množstvo saharského prachu. Ten bude putovať viacerými štátmi Európy a zafarbí oblohu aj napríklad piesok v oblasti zimných stredísk.

Nad severnou Afrikou sa dnes očakáva mimoriadne veterné počasie, za čo môže výrazný tlakový gradient, ktorý spôsobila tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad Balkánom a siaha až nad Afriku a tlaková níž, ktorá sa prehlbuje nad južným Španielskom.

Tento výrazný tlakový gradient prináša do oblasti severozápadnej Afriky mimoriadne silný vietor, ktorý sa dnes postará o to, že do atmosféry sa dostanú tony saharského piesku.

Masa saharského piesku sa začne dnes kumulovať v oblasti Alžírska a vo večerných hodinách sa začne transportovať smerom nad Európu.

Ovplyvní viaceré oblasti Európy, pričom sa očakáva, že saharský piesok môže sfarbiť oblohu do oranžova, či v oblasti Pyrenejí zafarbí piesok do hneda. K podobnej udalosti došlo pred pár týždňami.

Ako vidieť na animácii, tak masa piesku sa začne akumulovať nad Alžírskom v priebehu dnešného popoludnia a tá sa potom dostane cez západné Stredomorie nad pohraničie Španielska a Francúzska.

Počas zajtrajšieho dňa sa saharský prach bude presúvať celým Francúzskom a Beneluxom cez Lamanšský prieliv ďalej smerom nad južné Anglicko. Zajtra ráno by mal doraziť nad Nemecko a do Škandinávie.

Saharský prach by sa mal udržiavať v atmosfére aj v priebehu nasledujúceho týždňa, no jeho koncentrácia bude nižšia. V stredu večer a vo štvrtok by sa však saharský prach mal ocitnúť aj nad Slovenskom.

Takéto výrazné transporty saharského prachu nad Európu zvyčajne súvisia aj so zmenou počasia. Prach zo Sahary sa totiž dostáva nad Európu v silnom južnom prúdení, čo bude aj tento prípad. Okrem piesku začne do Európy prúdiť aj veľmi teplý vzduch, ktorý prinesie aj na naše územie citeľné oteplenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd