Nad Európu mieri prvá víchrica. Dostala meno Ignatz. Búrka bude páchať aj materiálne škody

Peter Minárik

Počasie v Európe sa začne v nadchádzajúcich hodinách výraznejšie zhoršovať za čo bude môcť rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Tá k nám prinesie aj prvú tohtosezónnu veternú búrku, ktorá čiastočne zasiahne aj Slovensko.

Už od stredajšieho poludnia čaká Európu mimoriadne veterné počasie, ktoré zasiahne hneď niekoľko európskych štátov. Bičovanie vetra potrápi štáty od Francúzska až po Ukrajinu, pričom silný vietor by podľa aktuálnych predikcií mal páchať aj materiálne škody. Tie by mali byť najvýznamnejšie v západnej časti Európy, kde sa očakáva najsilnejší vietor.

Silný vietor však neobíde ani strednú Európu a to vrátane Slovenska. Veterné počasie však na našom území nebude všade a škody, ktoré sa očakávajú by na Slovensku nemali byť rozsiahle.

Počasie ovplyvní Ignatz

Jednotlivé tlakové útvary, ktoré sú významnejšie dostávajú v Európe svoje mená. Naša oblasť sa riadi názvoslovím, ktoré vyhotovujú nemeckí meteorológovia a tí blížiacu sa veternú búrku pomenovali ako Ignatz.

Ignatz sa už v týchto chvíľach nachádza nad Európu. Jeho stred sa presúva zo Severného mora nad Škandináviou, kde sa prehĺbi a naberie tak na dôležitosti.

Toto jadro rozsiahlej tlakovej níže však samo o sebe nespôsobí problémy. Tlaková níž síce bude hlboká, ale tlakový gradient sa bude rozprestierať na dostatočne veľkej šírke. Vietor tak nebude dosahovať príliš nebezpečné hodnoty, no to sa začne meniť v stredu večer.

Nad Lamanšským prielivom sa v nízkom tlaku prehĺbi nová, samostatná tlaková níž, ktorá bude postupovať cez Severné more smerom nad Baltské more, kde splynie s rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku.

Silný vietor bude najmä na pobreží

Práve v blízkosti tejto tlakovej níže sa očakáva najsilnejší vietor. Ten tak bude dosahovať najvyššie rýchlosti nad Anglickom, Francúzskom, Holandskom, Belgickom, Švajčiarskom, Nemeckom, Poľskom a nad Severným a Baltským morom, kde nárazy vetra môžu presahovať rýchlosť až 100 km/h.

V stredu večer a v noci na štvrtok začne silný juhozápadný vietor úradovať vo Francúzsku a v oblasti Beneluxu. Vo štvrtok ráno už bude vietor naberať na sile aj v Nemecku.

Počas štvrtka sa postupne rozfúka aj v strednej Európe a to vrátane nášho územia, pričom silný juhozápadný vietor sa začne postupne stáčať na severozápadný a do našej oblasti tak zároveň začne prenikať aj chladnejší vzduch.