Nad hlavami sa nám odohráva úchvatné nebeské divadlo. Deje sa tak po 158 rokoch

Dominik Cenkner

Jedna z ľudových múdrostí hovorí - „Nedvíhaj si vyššie nos ako hlavu“. V týchto dňoch sa tým však určite neriaďte. Na nočnej oblohe sa po takmer 160 rokoch odohráva nádherné nebeské divadlo.

Po prvýkrát po 158 rokoch môžeme na nočnej oblohe pozorovať vzácny jav. Do jednej priamky sa v stredu ráno 22. júna zoradilo 5 voľným okom viditeľných planét Slnečnej sústavy.

Aby toho nebolo málo, k úkazu sa pripojilo aj ďalšie vesmírne teleso. Ide o našu prirodzenú družicu - Mesiac.

Aj keď k zoradeniu planét došlo 22. júna, úkaz bude na oblohe viditeľný aj nasledujúce dni, resp. noci. Nemusíte preto smútiť, že by ste o úkaz prišli.

Veľké planetárne divadlo

Postupne sa objavia počas noci planéty Merkúr, Venuša, Mars, Jupiter a Saturn. Pred svitaním vytvoria nad východným a juhovýchodným obzorom jedinečnú rovnú líniu.

Prvýkrát sme to mohli pozorovať včera nadránom. Dnes nadránom sa k „partii“ pripojil aj Mesiac.

Aj keď sa planéty nadránom ukážu v poradí, v akom nasledujú od Slnka, a teda ako sme sa ich učili ešte na základnej škole, zjavovať sa budú v inom poradí.

Ako prvý sa uprostred noci objaví Saturn, po ktorom budú v nasledujúcich hodinách nasledovať Jupiter a Mars. Venuša sa pripojí na úsvite a 30-40 minút pred východom Slnka doplní líniu Merkúr. Všetky planéty budú viditeľné voľným okom. 

zdroj: Petr Horálek/Stellarium
zdroj: Petr Horálek/Stellarium

Historické súvislosti

Podobné unikátne zoradenie planét a Mesiaca mohli naši predkovia pozorovať naposledy 25. marca v roku 1864. Ide o rok, kedy bol vedecky po prvýkrát opísaný druh Homo neanderthalensis, teda človek neandertálsky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd