Nad Slovensko mieri prach zo Sahary. Pripravte sa na špinavé autá, ale aj teplé a dusné počasie

Dominik Cenkner

V priebehu nasledujúcich dní bude nad naše územie smerovať prach zo Sahary. V kombinácii so zrážkami, ktoré sa u nás očakávajú sa tak môžeme pripraviť na špinavé vozidlá. Saharský prach ale spôsobí aj opačný efekt.

Na starý kontinent si to opäť raz namieril prach, s pôvodom zo Sahary. V nasledujúcich hodinách bude jeho zvýšená koncentrácia v ovzduší najmä nad južnou Európou.

Vo štvrtok by však mal preniknúť aj nad Slovensko. V popoludňajších a večerných hodinách ho možno očakávať najmä na západe.

zdroj: forecast.uoa.gr

Zrážky stiahnu prach na zem

Práve vo štvrtok však do našej oblasti od západu postúpi zvlnený studený front, ktorý bude spojený s tlakovou nížou so stredom nad Britskými ostrovmi.

Najskôr teda bude prevládať polooblačná až oblačná obloha, ale od západu mrakov pribudne a postupne na viacerých miestach treba počítať s prehánkami či dažďom, ojedinele aj búrkami.

Dážď teda stiahne prach na zem. Následkom toho budú špinavé autá, ale vlastne všetko, čo sa bude nachádzať vonku.

Prach zo Sahary zdvihne aj teploty

Okrem toho, že saharský prach spôsobí znečistenie, najmä teda na západe krajiny, sa postará aj o to, že na niektorých miestach bude horúco a dusno. Prečo?

Prach v ovzduší sa chová ako tenká vrstva skla, čím podporuje „skleníkový" efekt“. V kombinácii s teplým a vlhkým vzduchom od juhozápadu sa zdvihnú teploty a bude aj dusnejšie.

Pripomeňme, že vo štvrtok teploty vystúpia zväčša od +24 °C až do +29 °C. Saharský prach sa nad nami dlho nezdrží, keďže ho spláchnu spomínané zrážky a už v piatok by malo byť „po ňom“.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd