Nad Slovensko práve teraz postupuje ďalšia vlna sneženia. Dobré správy počasie nechystá

Peter Minárik

Máme za sebou prvú vlnu sneženia, ktorá priniesla snehové zrážky predovšetkým na stredné Slovensko. Na našom území napadli prvé centimetre snehu, no bude ešte horšie. Práve teraz nad naše územie postupuje ďalšia vlna sneženia, ktorá prinesie nové centimetre snehu.

Slovensko má za sebou prvý nepriaznivý zimný deň z blížiacich sa vĺn sneženia. Počasie dnes komplikovalo dopravu predovšetkým na severe nášho územia. Dopravné nehody komplikovali situáciu najmä pod Strečnom a v ranných hodinách sa problémy vyskytovali najmä na horských priechodoch Banskobystrického kraja.

Popoludní sa situácia začala zlepšovať a to spoločne s tým, ako sa teploty dostali nad bod mrazu, čím sa sneh z vozoviek začal strácať. Dobrá situácia však nevydrží dlho.

Už teraz začínajú teploty opäť klesať pod bod mrazu a od severozápadu k nám postupuje ďalšia vlna zrážok, ktorá do rána prinesie viac ako 10 cm čerstvého snehu a situácia na našich cestách sa tak opäť zhorší.

Druhá vlna sneženia pred nami

Nad naše územie mieri ďalšie zrážkové pole, ktoré už začalo ovplyvňovať počasie v severozápadných okresoch Slovenska. Sneží na viacerých miestach Žilinského kraja a snežiť začína už aj v Banskobystrickom kraji.

Zatiaľ snehová pokrývka rastie v polohách nad 400 metrov, ale do rána by mali byť pokryté čerstvým snehom aj ďalšie mestá v Žilinskom kraji. Zatiaľ čo na severe sneží, tak na západnom Slovensku prší a pršať aj bude. Teploty sú vysoké a tak by to malo zostať aj počas noci.

Do zajtrajšieho poludnia napadne čerstvý sneh predovšetkým v Žilinskom kraji. Najviac snehu by mala obdržať Orava, kde napadne až okolo 15 cm nového snehu.

očakávaná výška nového snehu
očakávaná výška nového snehu do rána

Sneženie neustane

Počasie sa nezlepší ani v nadchádzajúcich dňoch a ako sme informovali naše územie čakajú ďalšie vlny sneženia a to až do konca týždňa.

Aktuálne behy numerických modelov počítajú naďalej so slušnou snehovou nádielkou, ktorá napadne predovšetkým na severe územia.

Celý tento týždeň by mal byť na severe Slovenska zasnežený a prinesie desiatky centimetrov nového snehu. V našej oblasti však bude aj horšie. V Alpách by podľa aktuálnych správ malo napadnúť viac ako 300 cm snehu. Mapu očakávaných snehových zrážok nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd