Nad Slovensko prichádzajú zrážky. Pozrite si, kde bude snežiť

Peter Minárik

Už o chvíľu sa počasie na našom území začne zhoršovať a od juhozápadu sa nad naše územie začnú nasúvať zrážky. Tie budú ako kvapalné, tak aj snehové. Hranica sneženia bude ležať pomerne nízkou a tak v mestách a v obciach budú opäť poletovať snehové vločky. Ako vidieť aj na animácii, tak nebude tomu tak všade.

Počasie na Slovensku v priebehu dnešného dňa ovplyvní plytká tlaková níž, ktorá sa bude nad alpskou oblasťou vypĺňať. Táto tlaková níž dnes ovplyvní počasie na našom území počas niekoľkých hodín.

Prvé zrážky sa začnú vyskytovať už okolo poludnia a ešte v priebehu noci postupne na celom našom území ustanú. Vytvoriť sa môže aj snehové pokrývka.

Kde napadne sneh?

Prvé zrážky sa objavia na juhu západného Slovenska a v oblasti Banskobystrického kraja. Malo by sa jednať o kvapalné zrážky. Postupne, ako sa zrážky budú rozširovať, tak budú viac vo forme snehu.

Hranica sneženia by sa mala pohybovať v rozmedzí 200 až 400 metrov, pričom platiť bude to, že čím severnejšie, tým hranica sneženia bude nižšie.

V Podunajskej nížine alebo v Bratislave by sa malo jednať prevažne o zrážky kvapalné, takže tu sneženie nemožno očakávať.

Ako sa zrážky dostanú z Podunajskej nížiny nad oblasť Malých Karpát, kopaníc, či Považia, tak tu už pôjde väčšinou o snehové vločky. Snežiť by tak malo vo väčšine Žilinského, Trenčianskeho, či Banskobystrického kraja.

Snehu veľa nenapadne

To, že bude snežiť je jedna vec. Druhým, veľmi dôležitým faktom sú teploty. Snežiť by síce malo, ale teplota by sa mala pohybovať nad hranicou bodu mrazu. Až v polohách nad 400 metrov bude mrznúť.

Ak teda aj bude snežiť, tak snehová pokrývka sa bude tvoriť len veľmi ťažko a vytvorí sa len vo vyššie položených oblastiach. Maximálne tak počas dnešného sneženia treba počítať so snehovým popraškom.

Ešte v priebehu dnešnej noci zrážky ustanú a súčasne sa začne otepľovať. Do našej oblasti sa začne dostávať teplejší vzduch od juhu, vďaka ktorému môžu teploty počas víkendu stúpať až k +10 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd