Najobávanejšia sopka Indonézie sa prebúdza. Hrozí veľká erupcia

Veronika Salayová

Jedna z najobávanejších sopiek sveta zvyšuje svoju aktivitu a hrozí veľká erupcia. Na sopke Anak Krakatoa dochádza k čoraz častejším menším erupciám a sopka sa tak zrejme prebúdza k životu. 

Indonézia včera zvýšila stav pohotovosti pre sopku Anak Krakatoa v Sundskom prielive medzi ostrovmi Sumatra a Jáva na 4. najvyšší stupeň z piatich po tom, čo v nedeľu došlo na sopke v ďalšej erupcii.

Pri erupcii tekali lávové prúdy do mora a obrovské množstvo popola a sopečného plynu siahali do výšky 6000 metrov. Zrýchlená seizmická aktivita vytlačila novú dávku magmy v kráteri, uvádza Volcano Discovery.

Emisie oxidu siričitého v pondelok dosiahli 9 219 ton/deň. Obyvateľom v okolí sopky bolo nariadené, aby si prekrývali tvár maskou. 

Za posledný mesiac táto najobávanejšia soka Indonézie vybuchla už niekoľkokrát, pričom v nedeľu bola erupcia o niečo silnejšia.

Vulkanológovia sa obávajú veľkej erupcie, ktorá môže vyvolať nebezpečnú vlnu cunami. Sopka Anak Krakatoa totiž v minulosti zabila viac ako 36-tisíc ľudí, keď sa po erupcii zrútila časť sopky do mora, čo vyvolalo smrteľnú vlnu cunami. 

Z tohto dôvodu majú Indonézania pred touto sopkou obrovský rešpekt. 

Neslávne známa indonézska sopka

Erupcia sopky Krakatoa v auguste roku 1883 bola jednou z najsmrteľnejších sopečných výbuchov v histórii. Zaujímavosťou je, že erupcia bola vtedy taká hlasná, že ju bolo možné počuť na francúzskom Réunione, vzdialenom takmer 5 000 km.

Neskôr v roku 1927 sa po sérii podvodných erupcií časť pôvodnej sopky opäť vynorila nad úroveň mora a vytvorila nový ostrov s názvom Anak Krakatoa.

V decembri 2018 sa počas menšej erupcie jeden z bokov sopky zrútil do oceánu a oblasť opäť zasiahla ničivá vlna cunami, ktorá vtedy zabila 437 ľudí a zranila okolo 32-tisíc ľudí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd