Najsilnejší hurikán sezóny: Laura zasiahla USA rýchlosťou 240 km/h

Louisiana Veronika Salayová

Hurikán Laura dnes predobedom zasiahol pobrežie Louisiany na juhu USA. Ide o najsilnejší hurikán, ktorý túto sezónu zasiahol USA.

Laura vo štvrtok predpoludním zasiahla pobrežie amerického štátu Louisiana blízko mesta Cameron, pričom rýchlosť vetra dosahovala až 240 km/h.

Národné centrum pre hurikány NHC informovalo, že hurikán 4. kategórie podľa Saffir-Simpsovovej hurikánovej stupnice zasiahol v noci o 1.00 miestneho času pobrežné mesto Camerom v štáte Louisiana, južne od Lake Charles. 

Laura dosiahla hraničnú rýchlosť vetra, takmer silu 5. najvyššej kategórie. 

V Camerone vyčíňajú silné búrky, extrémny vietor strháva všetko, čo mu príde do cesty, a vlny zaplavujú pobrežie a spolu s extrémnym dažďom spôsobujú bleskové povodne. Silný vietor zničil aj elektrické vedenia a bez prúdu zostalo približne 190-tisíc domácností.

NHC varoval všetkých obyvateľov, ktorí z nejakých príčin neopustili svoje domovy, aby sa skryli v spevnených podzemných skrýšach mimo okien. Rozsah škôd a zranení, ktoré Laura spôsobí, budú zrejmé až v priebehu dňa, keď sa situácia na pobreží upokojí a začnú sa záchranné a pátracie akcie. 

Laura sa vo štvrtok ráno nachádzala asi 65 kilometrov južne od Lake Charles v Louisiane a mieri na severozápad, kde sa taktiež očakáva, že spôsobí mnohé škody. 

Hurikán Laura sa dnes počas pohybu trochu na pevnine oslabí, ale naďalej zostane silným hurikánom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd