Najväčší požiar na svete vyčíňa na Sibíri. Môže byť najväčším v histórii

Dominik Cenkner

Naša planéta horí zaživa. Rozsiahle požiare pustošia viaceré krajiny - Grécko, Turecko, Alžírsko, Taliansko, ale aj Rusko. Práve tie na Sibíri sa však zrejme zapíšu do histórie.

Požiare, ktoré pustošia Sibír sú spoločne väčšie ako všetky ostatné požiare na svete. Mohli by sa stať dokonca najväčšími požiarmi, ktoré boli kedy v histórii našej planéty zaznamenané.

Oheň, ktorý už niekoľko týždňov zachvacuje severovýchodnú Sibír tak dosiahol nevídanú úroveň. V Jakutsku, najväčšom a najchladnejšom regióne Ruska, hustý a štipľavý dym pokrýva dedinky a mestá vzdialené aj tisíce kilometrov.

Najväčší z týchto požiarov dosiahol 1,5 milióna hektárov. Chýba mu tak už len 400 tisíc hektárov, aby bol najväčší v histórii.

Smutné je, že hasiči sú voči nemu bezbranní. Nehasia oheň priamo, ale pracujú na protipožiarnej linke o dĺžke 2000 km.

Niektoré požiare ani nehasia

V Rusku je toľko požiarov, že ich delia na dva typy - tie, proti ktorým má zmysel bojovať a ostatné, s ktorými si musí poradiť príroda. Sibír je totiž tak rozsiahla, že niektoré požiare môžu horieť bez ohrozenia veľkých sídiel, dopravných systémov či infraštruktúry.

Požiare na Sibíri sú v posledných rokoch stále väčšie a väčšie. Do atmosféry pumpujú obrovské množstvo uhlíka.

Vedci pritom pred časom varovali, že k otepleniu našej planéty o 1,5 stupňa Celzia dôjde o 10 rokov skôr než sa pôvodne predpokladalo. Stať by sa tak malo už po roku 2030.

Smutné je, že túto skutočnosť už ani nemôžeme zvrátiť, len ju oddialiť. Keď sa tak nestane čím skôr, hrozí, že podobné požiare k nám budú stále bližšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd