Najväčšia solárna elektráreň v Európe pláva na vode

Veronika Sádovská

Dva remorkéry presunuli obrovské množstvo - až 12 000 solárnych panelov - s veľkosťou štyroch futbalových ihrísk na svoje kotvisko v portugalskej nádrži Alqueva. Udialo sa to v rámci prípravy na spustenie najväčšieho európskeho plávajúceho solárneho parku, ktorý otvoria v júli.

Plávajúci ostrov z panelov, ktorý postavila spoločnosť EDP na najväčšom umelom jazere v západnej Európe, je súčasťou plánu Portugalska znížiť závislosť od dovážaných fosílnych palív, ktorých ceny od ruskej invázie na Ukrajinu prudko vzrástli.

Portugalsko má veľkú výhodu v počte dlhých slnečných dní a silných atlantických vetrov. Tie pomôžu urýchliť prechod na obnoviteľné zdroje energie, prevažne teda vodné, veterné a solárne elektrárne.

Aj keď Portugalsko nepoužíva takmer žiadne ruské uhľovodíky, jeho plynové elektrárne stále pociťujú tlak rastúcich cien palív.

Miguel Patena, riaditeľ skupiny EDP zodpovedný za solárny projekt, povedal, že elektrina vyrobená z plávajúceho solárneho parku s inštalovaným výkonom 5 megawattov (MW) bude stáť tretinu elektriny vyrobenej v plynových elektrárňach.

Panely na nádrži Alqueva, ktorá sa používa na výrobu vodnej energie, by ročne vyprodukovali 7,5 gigawatt/hodinu (GWh) elektriny a boli by doplnené lítiovými batériami na uskladnenie 2 GWh. Solárne panely budú zásobovať energiou 1 500 rodín alebo tretinu potrieb blízkych miest Moura a Portel.

Plávajúce panely nevyžadujú ďalšiu stavbu nehnuteľnosti a panely na nádržiach používaných na vodnú energiu sú obzvlášť efektívne, pretože sa môžu pripojiť k už existujúcim prepojeniam na elektrickú sieť. Prebytočná energia generovaná počas slnečných dní môže načerpať vodu do jazera, aby sa uskladnila na použitie počas zamračených dní alebo v noci.

EDP ​​už má plány na rozšírenie projektu Alqueva. V apríli zabezpečili právo postaviť druhú plávajúcu elektráreň s inštalovaným výkonom 70 MW.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd