Najväčšia sopka na svete sa prebudila. Začala sa erupcia obávaného vulkánu

Veronika Salayová

Dnes sa začala erupcia najväčšej sopky na svete. Pod obávaným vulkánom sa trasie zem a v oblasti okolo sopky platí zvýšené nebezpečenstvo. 

Na vrcholovej kaldere najväčšej aktívnej sopky na svete, Mauna Loa na Havaji, sa dnes začala erupcia, informovala služba americkej geologickej služby (USGS) pre vulkanickú aktivitu.

„Momentálne sú prúdy lávy zadržané v oblasti vrcholu a neohrozujú oblasti na svahoch,“ uvádza sa v správe USGS, a zároveň dodáva, že počiatočné štádiá erupcie tejto sopky môžu byť veľmi dynamické a postup lávových prúdov sa môže rýchlo meniť.

Podľa USGS zasiahlo región za posledné dve hodiny viac ako 12 zemetrasení s magnitúdou viac ako 2,5, pričom jedno malo silu 4,2 magnitúdy.

Sopečný popol vo vzduchu

Havajské observatórium sopky (HVO) čo najskôr uskutoční letecký prieskum, aby vyhodnotilo nebezpečenstvo a lepšie zdokumentovalo začínajúcu erupciu. V oblasti vydali aj varovanie a zákaz priblíženia k aktívnemu vulkánu. Pre letectvo je vydané varovanie najvyššieho stupňa. 

Národná meteorologická služba v Honolulu varovala, že vetry môžu preniesť sopečný popol do obývaných oblastí. Popol môže kontaminovať zásoby vody, narušiť kanalizáciu a elektrické systémy a zničiť vegetáciu, uvádza tamojšia meteorologická služba, zatiaľ čo abrazívny vulkanický popol môže dráždiť oči a pľúca.

„Ľudia s respiračnými chorobami by mali zostať vo vnútri, aby sa vyhli vdýchnutiu častíc popola, a ktokoľvek vonku by si mal zakryť ústa a nos maskou alebo látkou,“ varoval úrad. 

Sopka „spala“ takmer 40 rokov

Rozlohou najväčšia sopka sveta Mauna Loa, ktorá zaberá viac ako polovicu Veľkého ostrova na Havaji a týči sa 4 169 metrov nad Tichým oceánom, naposledy vybuchla v marci a apríli 1984.

Ide o prvú erupciu za takmer 40 rokov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd