Najväčšia sopka na svete sa prebúdza po takmer 40 rokoch

Veronika Salayová

Mauna Loa na Havajských ostrovoch je najväčšia aktívna sopka na svete. Za posledné dni zaznamenali zvýšenú aktivitu a viac ako 200 menších zemetrasení v okruhu sopky.

Počas posledných týždňov Havajské vulkanické observatórium (HVO) zaznamenalo pod Mauna Loa viac ako 225 zemetrasení s malou silou, z toho 183 zemetrasení bolo pod vrcholom alebo hornými bokmi sopky.

Najsilnejšie zemetrasenie v okolí sopky malo silu 4,2 magnitúdy, no väčšina zemetrasení bola slabých so silou menšou ako 2,5 magnitúdy.

Tieto a ďalšie aktívnejšie pozorovania z posledných týždňov poukazujú na zvýšený tok magmy v povrchovom úložnom systéme sopky. Podľa HVO miera deformácie a seizmicity na vrchole sopky Mauna Loa zostávajú mierne zvýšené a nad úrovňou dlhodobého pozadia.

Podľa odborníkov k bezprostrednému vulkanickému nebezpečenstvu ešte na ostrove nedochádza a erupcia zatiaľ nehrozí, avšak tieto pozorovania naznačujú, že najväčšia sopka sveta sa pomaly prebúdza.

Vulkanológovia však už ostrovanov informovali o lávových prúdoch a iných sopečných nebezpečenstvách na webovej stránke.

Zdroj: HVO
Najzraniteľnejšie oblasti sú na západnom pobreží ostrova, južne od hlavného letoviska Kailua-Kona. Zdroj: HVO

Naposledy došlo k erupcii sopky v roku 1984. Od roku 1843 vybuchla sopka 33-krát s intervalmi mi medzi erupciami v rozmedzí od mesiacov po desaťročia.

Mauna Loa je najväčšia aktívna sopka na našej planéte, ktorá dosahuje výšku 4 170 m. Oceánske dno priamo pod Mauna Loa je stlačené ďalšou 8 km veľkou sopkou. 

Sopka pokrýva polovicu najväčšieho ostrova na Havaji. Okrem sopky Mauna Loa sa na ostrove nachádza aj sopka Mauna Kea a aj jeden z najaktívnejších svetových vulkánov – sopka Kilauea.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd