Naša Zem vytvorila nový rekord. Zaznamenali sme najkratší deň v histórii

Veronika Salayová

Naša planéta zaznamenala nový rekord v dĺžke dňa. Zažili sme najkratší deň v histórii meraní, aj keď, samozrejme, tento rekord sme nijako nepocítili, keďže rozdiel sa počítal v milisekundách. 

Medzinárodná služba zemskej rotácie a referenčných systémov informovala, že v stredu 29. júna 2022 zaznamenala nový rekord v dĺžke dňa na našej planéte.

V tento deň bol deň kratší o 159 milisekúnd. Je to najkratší deň, odkedy vedci začali používať atómové hodiny na meranie rýchlosti rotácie Zeme, informuje IFL Science

Vo všeobecnosti sa Zem otáča raz za 24 hodín, avšak dĺžka dňa nie je konštantná a mení sa v dôsledku rôznych faktorov, ktoré ho môžu predĺžiť alebo skrátiť.

Slapové sily medzi Zemou a Mesiacom, zjednodušene povedané, naťahujú deň a celkovo ho predlžujú, a aj vnútorný pohyb planéty a atmosféry tiež posúva dĺžku dňa.

Zdá sa však, že za posledných niekoľko rokov sa dĺžka dňa skracuje. Zem od roku 2020 prekonala množstvo rekordov a dni sa o niekoľko milisekúnd skracovali. Odborníci s istotou nevedia presne vysvetliť, prečo sa to deje. Predpokladajú, že to súvisí so zmenami osi rotácie. 

Čo je to skoková sekunda?

Ak sa po mesiacoch alebo dokonca rokoch nahromadí príliš veľký alebo príliš malý rozdiel, k oficiálnemu času a dátumu sa môže pridať tzv. skoková sekunda.

Naposledy bola takáto sekunda pridaná 31. decembra 2016. V tomto roku, aj napriek rekordu, sa neočakáva, že pribudne alebo ubudne ďalšia sekunda.  

Prestupná alebo skoková sekunda bola zavedená v roku 1972, aby zohľadnila rozdiely medzi rýchlosťou rotácie Zeme a atómovými hodinami. Zem sa neotáča presne za jeden slnečný deň, čiže za 86 400 sekúnd, ale môže sa za niekoľko rokov alebo desaťročí stať, že čas sa posunie o jednu sekundu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd