Nasledujúce dni prinesú ďalšie nebeské divadlo. Pozorovať budeme zodiakálne svetlo

Dominik Cenkner

Uplynulé noci priniesli zväčša oblačnú oblohu, čo sa na nočné pozorovanie veľmi nehodí. Už od zajtra sa však vyjasní, vďaka čomu budeme môcť v najbližších dňoch pozorovať ďalšie nebeské divadlo.

Ako sme už spomenuli v úvode, pred nami je rada jasných nocí. Tie budú ideálne na pozorovanie nočnej oblohy.

Zdvíhať zrak hore po západe slnka sa v nasledujúcich dňoch, resp. večerov či nocí, skutočne oplatí. Pozorovať totiž budeme môcť tzv. zodiakálne svetlo.

Diať sa tak bude približne hodinu až dve po západe slnka. Zodiakálne svetlo sa bude tiahnuť od obzoru až k súhvezdiu Blížencov.

Ideálne podmienky na toto pozorovanie nastanú až po 18. marci. Vtedy sa totiž Mesiac dostane do splnu, pričom v ďalších dňoch začne jeho svietivosť klesať. Nebude tak rušiť večerné nebo.

Čo je zodiakálne svetlo?

Zodiakálne svetlo je zvýšenie jasu v okolí Slnka, rozširujúce sa pozdĺž ekliptiky, čiže pozdĺž súhvezdí zvieratníka. Toto svetlo je rozptýlené na časticiach medziplanetárnej hmoty v rovine Slnečnej sústavy.

Častice sú veľké maximálne 0,1 milimetra a pochádzajú najmä z chvostov komét či z rozpadnutých meteoritov. Pozorovať ho možno najmä počas tmavých nocí, čo začne so slabnúcim Mesiacom platiť v priebehu ďalšieho víkendu.

Dôležité je, že nesmie byť smerom k pozorovaniu nejaké mesto. Farba svetla je potom nápadne biela, pričom kužeľ je šikmý a vysoký.

Na záver len dodáme, že okrem zodiakálneho svetla môžete na nočnej oblohe pozorovať napr. aj planéty Jupiter, ktorý je teraz v konjunkcii so Slnkom, či Venušu alebo Mars.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd