Našu oblasť zasypú prívaly snehu. Na severe Slovenska napadne 60 cm, v Alpách aj 2 metre

Peter Minárik

Zima sa vracia a to v poriadnom štýle. Nadchádzajúce dni nás zasypú prívaly snehu, ktoré môžu spôsobiť rozsiahle problémy. Na Slovensku sa očakávajú desiatky centimetrov nového snehu, no v Alpách budú výšku nového snehu rátať na metre.

Po prestávke sa zima na naše územie vrátila a správy o počasí nebudú nasledujúce dni priaznivé. Počasie nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe bude zimné.

Numerické modely potvrdzujú to, že do konca tohto týždňa napadne na horách veľké množstvo snehu, ktoré v Alpách bude extrémne nebezpečné. Očakávaná prudká snehová nádielka totiž výrazne zvýši lavínové nebezpečenstvo.

Aj naše územie však čakajú výdatné zrážky. Sneženie zasiahne predovšetkým severné partie Slovenska, kde do konca týždňa pripadnú desiatky centimetrov nového snehu. To by do severných regiónov malo priniesť kalamitu.

Hrozia lavíny. V Alpách napadnú dva metre

Za aktuálnym počasím môže tlaková níž, ktorá sa nachádza nad Škandináviou a bude mať dominantný vplyv na počasie až do konca týždňa. Okolo tejto tlakovej níže sa totiž do našej oblasti otvorilo chladné a vlhké severozápadné prúdenie a to je ako stvorené v zime na poriadne prídely snehu, ktoré zvyknú na severe Slovenska, či v Alpách narobiť poriadne problémy.

Skôr ako sa povenujeme Slovensku sa pozrime, čo sa bude diať v Alpách. Alpy sú našim najväčším európskym pohorím a v prípade takéhoto vlhkého prúdenia sú to prvé vysoké kopce, ktoré zachytávajú zrážkovú činnosť, ktorá sa tu dokáže ,,vypršať,, alebo ,,vysnežiť,,. Situácia na nadchádzajúce dni neveští pre Alpy nič dobré. Podmienky na lyžovanie budú zlé a to vplyvom hustého sneženia a situácia sa bude zo dňa na deň zhoršovať. Najhoršie to bude od štvrtka, kedy môžu za deň napadnúť desiatky centimetrov čerstvého snehu, čo zásadne zhorší lavínovú situáciu.

Ešte včerajšie behy numerických modelov počítali s tým, že v rakúskych Alpách napadne okolo jedného metra nového snehu, no dnešné modely od skorého rána poriadne pridali. Podľa najaktuálnejších prepočtov by malo v Alpách napadnúť až viac ako 200 cm snehu a to predovšetkým v oblasti Salzburska.

celková nádielka v Alpách, data. iMeteo.sk
celková nádielka v Alpách, dáta: iMeteo.sk

Kalamita čaká aj sever Slovenska

Sneženie neobíde ani naše územie. Treba sa až do konca tohto týždňa pripraviť na jednotlivé vlny sneženia, ktoré by mohli priniesť aj na naše územie desiatky centimetrov nového snehu. Podobne ako v Rakúsku, tak aj na našom území sa tie najvýdatnejšie zrážky očakávajú od štvrtka.

Počas celého týždňa k nám však budú postupovať od severozápadu jednotlivé zrážkové vlny, ktoré prinesú množstvo zrážok. Zrážky by mali byť v nižších polohách väčšinou kvapalné, avšak v Žilinskom, v Prešovskom a na severe Banskobystrického kraja treba počítať s tým, že zrážky by tu mali byť prevažne vo forme snehu.

Sneženie bude taktiež výdatnejšie. Pripadnúť by mohlo okolo 20 cm snehu, no na Orave, na Liptove, či v oblasti Tatier bude sneženie najvýdatnejšie. Tu by mohlo napadnúť až okolo 60 cm nového snehu.

očakávaná nádielka nového snehu na Slovensku, dáta: iMeteo.sk
očakávaná nádielka nového snehu na Slovensku, dáta: iMeteo.sk

Strednú Európu tak tento týždeň zasiahne veľmi nepriaznivé počasie, ktoré predovšetkým do horských oblastí prinesie desiatky centimetrov nového snehu. Na severe vyťahujte lopaty a ak sa chystáte na lyžovačku do Álp tak pozorne sledujte lavínové spravodajstvo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd