Našu planétu čaká ďalšie vesmírne divadlo. Zatmenie Mesiaca nastane už v utorok. Uvidíme ho aj my?

Peter Minárik

Vesmír pre nás pripravuje ďalšie nebeské divadlo. Po čiastočnom zatmení Slnka, ku ktorému došlo na konci októbra, nás tentoraz čaká úplné zatmenie Mesiaca. Budeme aj zo Slovenska môcť toto zatmenie Mesiaca pozorovať?

Pred dvomi týždňami došlo na našej planéte k zaujímavému vesmírnemu predstaveniu. Medzi Zemou a Slnkom začal prechádzať Mesiac, ktorý tak časť slnečného disku zahalil.

Mesiac však Slnko nezahalil úplne, ale z nášho územia sme mohli pozorovať čiastočné zatmenie Slnka, kedy Mesiac zahalil od 30 do 40 % slnečného disku. Počasie spočiatku neprialo, no nakoniec bolo zatmenie Slnka pozorovateľné z mnohých oblastí Slovenska.

Už o pár hodín našu planétu čaká ďalšia vesmírna zaujímavosť v podobe úplného zatmenia Mesiaca. K udalosti dôjde v utorok.

Zemský tieň zatieni Mesiac

Ako určite viete, tak Mesiac, napriek tomu, že ho je vidieť voľným okom aj počas dňa a noci, nesvieti. Viditeľnosť spôsobuje to, že na jeho povrch dopadajú slnečné lúče, ktoré sa následne odrážajú. Ak medzi Mesiac a Slnko niečo vstúpi, tak to Mesiac zatieni, a stane sa tak aj v utorok, kedy medzi priamku Slnko-Mesiac vstúpi naša Zem.

V čase, kedy k udalosti dôjde, však bude v Európe, vrátane nášho územia deň, čo znamená, že zatmenie Mesiaca nebudeme môcť vlastným okom pozorovať. 

Zatmenie Mesiaca budú môcť pozorovať z východnej časti Ázie, z Austrálie či zo západnej časti Spojených štátov a Kanady. Viditeľné bude zatmenie Mesiaca z celého Tichomoria, kde v tom čase bude panovať noc.

Ďalšie zatmenia ešte v tomto desaťročí

Na našom území bude v čase udalosti pravé poludnie, a tak si na ďalšie vesmírne predstavenie budeme musieť ešte chvíľu počkať.

K ďalšiemu úplnému zatmeniu Mesiaca, ktoré bude viditeľné aj z nášho územia, dôjde až 20. decembra 2029.

Oveľa skôr však budeme môcť zažiť ďalšie vesmírne udalosti. 29. marca 2025 nás čaká čiastočné zatmenie Slnka a 12. augusta 2026 dôjde na našej planéte dokonca k úplnému zatmeniu Slnka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd