Slovensku hrozí nebezpečná situácia. Popoludní môže vzniknúť tornádo

Ľubomír Franko

Už počas noci a dopoludnia zasiahli viaceré miesta Slovenska búrky, ktoré priniesli najmä dážď. Načasovanie prechodu studeného frontu, poloha teplého frontu a výrazná dynamika prostredia nevylučuje na našom území počas popoludňajších hodín ani vznik tornáda.

Počas dnešného dňa hrozia na našom území silné búrky. Počas noci a rána sa predpovede numerických modelov spresnili a dnešné búrky budú zrejme ešte nebezpečnejšie ako sa pôvodne očakávalo.

Pôvodné predpovede počítali s tým, že sa cez naše územie preženie kompaktný búrkový systém, na čele ktorého bude dochádzať k silnému nárazovému vetru s rýchlosťou až cez 100 km/h, ktorý môže páchať škody. Podľa najnovších predpovedí skôr hrozia silné supercelárne búrky, ktoré budú schopné vyprodukovať aj tornádo.

Podmienky sú nebezpečnejšie

Už v noci dorazil nad naše územie búrkový systém, ktorý priniesol búrky do oblasti západného Slovenska. Počas ranných hodín sa búrky vyskytovali na viacerých miestach stredného Slovenska a aktuálne sa vyskytujú na východe.

V nedeľu ráno bol v oblasti južne od Slovenska pozorovaný teplý front. Ten sa tiahne od Mariboru, cez Budapešť až nad Košice. V oblasti tohto frontu sa nachádza veľmi vysoká vlhkosť v spodných vrstvách ovzdušia.

Už počas najbližších hodín (medzi 14:00 a 17:00) sa očakáva postup búrok z východného Rakúska, Slovinska a Chorvátska ďalej na východ. Tieto búrky už vznikli a postupne sa budú presúvať ďalej na východ, pričom zasiahnu aj naše územie.

Radarová snímka o 12:00, zdroj: iRadar
Radarová snímka o 12:00, zdroj: iRadar

Tornádo má dobré predpoklady na vznik

V oblasti severne od frontu, v oblasti západného Slovenska a juhu stredného Slovenska, sa črtá nebezpečná situácia. Pozorujeme tam totiž veľmi výrazné stáčanie vetra s rastúcou výškou v najspodnejších vrstvách troposféry (relatívna helicita v hladine 0-1 km 150-300 m2/s2).

Toto stáčanie bude spolu so silným výškovým prúdením viesť k tvorbe rotujúcich výstupných prúdov búrok. Vzhľadom na vysokú vlhkosť ovzdušia tak nie je vylúčený ani vznik tornáda. Okrem tohto rizika budú supercelárne búrky prinášať aj riziko silného vetra a väčších krúp.

Postupne sa niektoré supercelárne búrky pretransformujú v búrkové komplexy a vytvoria sa v nich búrkové línie. Tie budú prinášať najmä plošnejší silný nárazový vietor. 

Všetky búrky by mali postupovať na severovýchod až východ, supercelárne búrky prevažne na východ. Najvýraznejšie búrky sa očakávajú medzi 14:00 a 19:00. V ktorých okresoch Slovenska sa očakávajú najnebezpečnejšie búrky su pozrite na mape TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd